Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inscrierea in REVISAL. Angajati care nu au incheiat CIM



Conform prevederilor H.G. nr. 500/2011, modificata si completata, incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Asadar, fiecare angajator, in acceptiunea de mai sujs, are obligatia de a infiinta si a transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Per a contrario, nu sunt vizate pentru inscrierea in REVISAL persoanele fizice autorizate, persoanele care exercita profesii libere in baza unor conventii civile, mandatarii care desfasoara activitati in baza contractelor de mandat sau de administrare, nici persoanele care presteaza activitati de creatie in baza contractelor de cesiune a drepturilor de autor sau alte drepturi de proprietate industriala.

Avand in vedere prevederile Codului fiscal modificate recent, care permit recalificarea de catre organele fiscale a unora dintre activitatile desfasurate de persoanele fizice mai sus mentionate, considerate independente, in activitati dependente, raporturile juridice respective ar putea fi reconfigurate prin actul constatator al organului de control (inspectie fiscala sau inspectie a muncii) in raporturi de munca.

Astfel, intrucat efectul direct al recalificarii raportului juridic drept un raport de munca este taxarea ca atare a veniturilor realizate de persoana fizica. Continuarea activitatii in aceleasi conditii care au dus la recalificarea acesteia atrage necesitatea incheierii unui CIM si inscrierea acestuia in REVISAL.

In ce masura se poate naste retroactiv obligatia de a incheia un contract de munca, pentru a reflecta activitatea prestata si recalificata de autoritatii ca fiind dependenta ramane un punct de controversa in activitatea inspectiei muncii.

Tags: REVISALlipsa CIMinscriere in REVISAL


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inscrierea in REVISAL. Angajati care nu au incheiat CIM
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."