Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din drepturi de autor



Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin directiile generale ale finantelor publice judetene.

In acest context, in articolul de mai jos, prezentam principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

1. Pentru contribuabilii la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla

 Contribuabilii mentionati mai sus datoreaza:

- contributia de asigurari sociale (CAS - 31,3%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuala.

Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este:

- venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei).

Baza lunara de calcul pentru CASS (sanatate) este:

- venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei).

Pentru CAS, organul fiscal va stabili obligatiile de plata pe baza venitului declarat in baza Declaratiei 600 si va emite „Decizia de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale”, cod 610, iar pentru CASS - „Decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate”, cod 620, pe baza declaratiei de venit estimat/privind venitul realizat, potrivit modelulului aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 891/2012.

Contributiile se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala.

2. Pentru contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala in regim de retinere la sursa

Contribuabilii mentionati mai sus, in conditiile in care acesta este singurul venit realizat datoreaza:

- contributia de asigurari sociale (CAS - 10,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara si care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut (10.585 lei)

- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) care se aplica asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara si care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara.

Contribuabilii mentionati mai sus datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective. Contributiile retinute se vireaza si se declara in „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, formular 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

 Pentru acesti contribuabilii, obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

Important! Indiferent de optiunea exprimata pentru modul de impunere (sistem real sau retinere la sursa), contribuabilii nu datoreaza cele doua cote de contributii daca mai realizeaza alte tipuri de venituri sau sunt asigurati in sistemul public de pensii sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Sursa finantevalcea.ro

Tags: contributiiCASdrepturi de proprietate intelectualavenituri din drepturi de autor


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din drepturi de autor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."