Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se impoziteaza veniturile realizate din cesionarea partilor sociale



Analizam mai jos situatia in care un asociat al unei societati face o promisiune de cesiune de parti sociale unei persoane juridice, iar aceasta achita deja un avans asociatului. Vom vedea astfel daca retinerea la sursa se face in momentul achitarii avansului sau la semnarea contractului de cesiune. Mentionam ca plata avansului s-a facut in contul curent al societatii si nu in contul personal al asociatului.

Raspuns:

Promisiunea de vanzare (in speta promisiunea pentru cesionare parti sociale) este reglementata de dispozitiile Codului civil , republicat, cu modificarile ulterioare, la subsectiunea "Pactul de optiune privind contractul de vanzare si promisiunea de vanzare", conform carora sumele platite in temeiul unei promisiuni de vanzare reprezinta un avans din pretul convenit (art. 1670), iar daca din vointa partilor nu rezulta contrariul, proprietatea se transfera cumparatorului din momentul incheierii contractului, chiar daca bunul nu a fost predat ori pretul nu a fost platit inca (art. 1674);

Cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica care consta in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati. Cesiunea are loc ca urmare a Hotararii adunarii asociatilor care se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Oficiul registrului comertului transmite pe cale electronica Hotararea adunarii asociatilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati sunt depuse la oficiul registrului comertului si sunt inregistrate. Orice cesiune a partilor sociale ale unei societati comerciale se poate realiza prin incheierea unui contract de cesiune de parti sociale, care poate fi incheiat si sub forma unui act sub semnatura privata.

Transmitatorul poarta denumirea de cedent, iar dobanditorul poarta denumirea de cesionar. Cesiunea poate fi efectuata la valoarea nominala a partilor sociale sau la o alta valoare, convenita de parti. In cazul in speta din cesiune se inregistreaza un castig, pentru care se datoreaza impozit pe venit de 16% de catre dobanditor, calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv.

Daca nu exista o opozitie, transmiterea partilor sociale se inscrie in registrul comertului si in registrul de asociati ai societatii.

Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati sunt depuse la oficiul registrului comertului si sunt inregistrate.

Conform prevederilor art. 67, alin. (3) lit. b) din Codul fiscal , obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine celui care a cumparat partile sociale (in cazul prezentat este persoana juridica dobanditoare). Impozitul este final.

Determinarea castigului se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.

Potrivit dispozitiilor art. 67, alin. (3) din Codul fiscal si ale pct. 1443 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile ulterioare, termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele de inscriere de mentiuni la oficiul registrului comertului, indiferent de modul in care se face plata (total sau esalonat).

Banii trebuie sa ii primeasca asociatul in cont personal si nu societatea la care acesta a detinut parti sociale. Aceste sume incasate si necuvenite pot fi retrimise prin debitarea contului 462 "Creditori diversi" (daca initial s-a inregistrat 5121 = 462).

Tags: Codul fiscalCodul civilcesionareimpozitinregistrari contabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum se impoziteaza veniturile realizate din cesionarea partilor sociale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."