Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum autorizam achizitii din UE si import produse accizabile



Dezbatem mai jos situatia unei societati comerciale nou-infiintate in Romania care doreste sa importe bauturi alcoolice de la un furnizor membru UE. Vom vedea cum se va putea autoriza aceasta operatiune in conditiile in care momentan firma este neplatitoare de TVA.

Raspuns:

Sunt necesare de analizat mai multe situatii:
a) din punctul de vedere al accizei, pentru a avea dreptul sa efectueze achizitii intracomunitare de produse accizabile (bauturi alcoolice), societatea are obligatia sa se autorizeze ca “destinatar inregistrat", conform art. 206^29 din Codul fiscal, inainte de a efectua achizitiile intracomunitare de produse accizabile.

Societatea are obligatia platii accizei, in prima zi lucratoare receptiei produselor accizabile, conform art. 206^51 alin. (6) din Codul fiscal.

In cazul in care efectuati importuri de produse accizabile, si achitati obligatiile vamale in vama (accize, taxe vamale, TVA), nu se necesita autorizatie pentru achizitia de produse accizabile. Plata accizei se efectueaza la data depunerii declaratiei vamale de import, conform art. 206^51 alin. (3) din Codul fiscal. Tot la data depunerii declaratiei vamale de import se vor achita si celelalte obligatii vamale cum ar fi taxe vamale si TVA.

Daca efectuati importuri de produse accizabile, in regim suspensiv de acciza (acciza este suspendata la plata in vama), in acest caz se necesita autorizatie de “expeditor inregistrat", conform art. 206^3 pct. 14 din Codul fiscal, iar pentru obtinerea autorizatiei trebuie sa prezentati garantii in procentul de 100% al accizei suspendata la plata in vama.

b) din punctul de vedere al TVA, pana la atingerea plafonului de vanzari al cifrei de afaceri de 220000 lei pe an, conform art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, societatea pastreaza regimul de scutire de TVA la revanzarea produselor, insa are obligatii de inregistrare si plata de TVA datorata achizitiei, intracomunitare, respectiv:

-    societatea plateste TVA conform art. 126 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, pentru achizitia intracomunitara de produse accizabile; plata se va face in baza decontului de TVA 301 depus pana pe data de 25 a lunii urmatoare achizitiei, conform art. 156^3 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.

-    avand in vedere faptul ca veti presta servicii in favoarea unor alte persoane impozabile din alte state membre, aveti obligatia sa solicitati un cod special de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal. Facem precizarea ca potrivit art. 153^1 alin. (10) din Codul fiscal, acest cod de TVA nu va “transforma" in platitor de TVA, scopul codului special de TVA este numai pentru a fi comunicat funizorilor sau clientilor din alte state membre.

-    dupa cum ati precizat si dvs, societatea are obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari, atat pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, cat si pentru prestarile intracomunitare de servicii, conform art. 158^2 alin. (1) lit. c) - d) din Codul fiscal. Inregistrarea in ROI se efectueaza conform OpANAF 2101/2010, concomitent cu solicitarea codului special de TVA.

Procedura presupune in principal depunerea formularului 095 Cerere de inscriere in ROI, insotita de cazierele judiciale ale tuturor asociatilor ce detin mai mult de 5% din capitalul social al societatii, conform art. 152 alin. (15) din Codul fiscal. Se va refuza inregistrarea in ROI daca acesti asociati au inregistrate in cazier fapte de natura infractiunilor la regimul activitatilor economice si fiscale. Nu este necesara prezenta asociatului italian, ci cazierul acestuia.

-    ca si ultima obligatie a societatii, amintim si faptul ca dupa obtinerea codului special de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal, societatea va declara achizitiile si livrarile intracomunitare in favoarea beneficiarilor din alte state membre, in declaratia recapitulativa 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Tags: codul fiscalachizitii UEproduse accizabileROITVAformular 095OPANAF 2101/2010


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum autorizam achizitii din UE si import produse accizabile
Rating:
Nota: 3.89 din 14 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."