Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum deducem cheltuielile pentru asigurarea apei in conditii de temperaturi extreme



Vom vedea, in randurile urmatoare, daca o societate care achizitioneaza bauturi pe care le pune la dispozitia angajatorilor in conditii de temperaturi extreme, fiind vorba de apa plata si apa minerala, dar si de cafea, ceai si alte produse, poate deduce aceste cheltuieli.


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

In cadrul grupei cheltuielilor cu deductibilitate limitata, recunoscute la calculul profitului impozabil sunt prevazute si cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

In aceasta limita intra, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea societatilor, cum sunt: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile aflate sub patronaj.

In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.

Totodata este de retinut faptul ca, potrivit dispozitiilor OUG 99/2000 privind privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ale HG 580/2000 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 99/2000, societatile sunt obligate sa ia masuri de asigurare a protectiei salariatilor in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme.

Cheltuielile cu acordarea apei minerale se inregistreaza prin ct. 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" si sunt deductibile la calculul profitului impozabil, in limita prevazuta la art. 21, alin. (3), lit. a) din Codul fiscal , chiar daca nu ati reinnoit contractul colectiv de munca la nivel de ramura.

De fapt, conform prevederilor art. II alin. (2) din Legea 40/2011 , contractele colective de munca (CCM) in aplicare la data intrarii in vigoare a Codului muncii si-au produs efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Aceste contracte puteau fi incheiate pe o durata determinata de minimum 12 luni iar partile puteau conveni, in mod expres sau tacit, prelungirea aplicarii in continuare a acestora in conditiile in care au fost incheiate sau puteau include alte prevederi.

Tags: cheltuieli deductibilecodul fiscaltemperaturi ridicatelegea 40/2011HG 580/2000


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum deducem cheltuielile pentru asigurarea apei in conditii de temperaturi extreme
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."