Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se apropie termenul limita pentru depunerea Declaratiei 200



Contribuabilii care in anul 2011 au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au obligatia ca, pana vineri, 25 mai 2012, sa depuna la Fisc "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.

Redam prin cele ce urmeaza informatii utile pentru completarea si depunerea formularului 200.

Venituri care se declara prin formularul 200

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2011 in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionale pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

1. Activitati independente

Au obligatia de a depune Declaratia 200 persoanele fizice care, in anul 2011, au realizat:

- venituri comerciale din fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere; practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente; venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente;

- venituri din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabilcontabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;

- venituri din drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Declaratia se depune de contribuabilii care au desfasurat activitatea in mod individual sau intr-o forma de asociere, ce nu a dat nastere unei persoane juridice, constituita intre persoane fizice.

Contribuabilii care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.

Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.

Au obligatia depunerii formularului 200 persoanele fizice care au realizat venituri din: activitati independente (drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, activitatea de expertiza contabila, judiciara si extrajudiciara) pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 10%, ca plata anticipata in contul impozitului anual, de platitorii de venituri; asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, care nu genereaza o persoana juridica, pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 3%, ca plata anticipata in contul impozitului anual.

Nu depun acest formular persoanele care au realizat astfel de venituri si impozitul retinut la sursa de platitorii de venituri a fost final in cota de 16%, conform optiunii exercitate.

Atentie! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul 2011, au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2011 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.

2. Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal

Au obligatia depunerii formularului 200 persoanele fizice:

- care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2011 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii;

- la care au intervenit modificari ale clauzelor contractuale;

- pentru care chiria este exprimata in valuta;

- in cazul carora s-au efectuat investitii de catre chirias.

Important! Nu au obligatia depunerii formularului 200, persoanele fizice care in anul 2011 au avut chiria exprimata in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, contractele incheiate nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat.

3. Activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real

Obligatia de a depune D 200 revine si persoanelor fizice care, in anul 2011, au realizat:

- venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solare special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;

- venituri din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;

- venituri din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.

Important! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din activitati agricole cu impunere finala, din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Codul Fiscal.

4. Transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise

Formularul 200 se depune de catre persoanele fizice care, in 2011, au realizat castiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.

5. Operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionale pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare

Formularul 200 se depune si de catre persoanele fizice care, in anul 2011, au realizat castiguri/pierderi din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.

 
Completare, depunere

Formularele 200 pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile administratiilor fiscale, sau se pot descarca de pe websiteurile:

- ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Persoane fizice/ Descarcare declaratii PF - in cazul depunerii declaratiilor online;

- DGFP Valcea, www.finantevalcea.ro, categoria Utile/ Formulare fiscale/ Formularele fiscale ordonate dupa numar.

Dupa completare, formularele pot fi depuse:

- la administratia fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul fiscal sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.

- prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro.

Dupa transmitere electronica, contribuabilii sunt obligati sa consulte starea declaratiei prin vizualizarea acesteia, accesand http://www.anaf.ro/StareD112.

Declaratia se completeaza in doua exemplare, scriind corect si citet datele in module.

Atentie! Contribuabilii care au mai multe surse sau categorii de venit si au obligatia depunerii formularului 200, vor completa "Anexa la Declaratia privind veniturile realizate din Romania" pentru fiecare sursa de venit.

Sanctiuni

Nedepunerea pana la 25 mai 2012 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 500 lei.


Sursa: DGFP Valcea

Tags: Declaratia 200activitati independentevalori mobiliaretermen 25 maiFisc


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se apropie termenul limita pentru depunerea Declaratiei 200
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"