Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti



Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile veniturile obtinute din Romania insa art. 114 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile. Din analiza art. 115 din Codul fiscal se poate constata ca nu toate veniturile sunt impozabile in Romania insa potrivit art. 115 alin. (1) lit. k) veniturile din servicii prestate in Romania sunt impozabile in Romania. In acelasi timp dreptul de impunere a acestor venituri este restans prin aplicarea conventiei pentru evitarea dublei impuneri in conditiile art. 118 din Codul fiscal.
 


In conditiile prezentarii certificatului de rezidenta fiscala in SUA vor fi aplicabile cu prioritate prevederile Conventiei incheiate intre Romania si SUA aprobata prin Decretul 238/1974. Art. 5 din Conventie precizeaza circumstantele in care societatea nerezidenta dobandeste un sediu permanent in statul de sursa al venitului.
 
Cu aplicare la cazul particular analizat alin. (4) al acestui articol stabileste ca o persoana activand in unul dintre statele contractante in contul unui rezident al celuilalt stat contractant, altul decat un reprezentant cu statut independent, caruia i se aplica paragraful (5), va fi considerata ca da nastere la un sediu permanent in statul contractant mentionat, daca o asemenea persoana are si exercita in mod obisnuit, in primul stat contractant mentionat, imputernicirea de a incheia contracte in numele acelui rezident, afara de cazul cand exercitarea unei astfel de imputerniciri se limiteaza la cumpararea de produse sau marfuri pentru acel rezident.
 
Aceasta prevedere limiteaza circumstantele in care nerezidentul care desfasoara o activitate in Romania realizeaza venituri prin intermediul unui sediu permanent. Aceasta delimitare permite mai apoi aplicarea prevederilor art. 7 din Conventie care statueaza la alin. (1) faptul ca profiturile industriale sau comerciale ale unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul cand rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant.
 
Avand in vedere dispozitiile de mai sus si situatia prezentata se poate constata faptul ca prezenta pe teritoriul Romaniei a persoanelor fizice care pun in executare serviciul contractat cu societatea nerezidenta nu determina existenta unui sediu permanent ceea ce, in concluzie, nu permite statului de sursa a veniturilor sa impuna veniturile realizate de catre aceasta.
 
Asadar, in cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala veniturile nerezidentului nu vor fi supuse impozitarii in Romania acesta neavand alte obligatii declarative. In cazul in care nu se prezinta certificatul venitul va face obiectul impunerii cu o cota de 16% aplicata la venitul brut platit.
 
Avand in vedere ca prestarea serviciului se realizeaza pe teritoriul Romaniei contractul incheiat cu societatea prestatoare va face obiectul inregistrarii la organul fiscal potrivit art. 8 alin. 7 indice 1 din Codul fiscal. Obligatia se indeplineste prin depunerea Declaratiei de inregistrare a contractelor initiale/aditionale (conexe) incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente in conditiile OMEF 2310/2007.

Tags: impozitare veniturinerezidentiOMEF 2310/2007


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."