Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea corecta a cheltuielilor in avans



In cele ce urmeaza vom stabili in ce masura putem considera mijloc fix un instrument dat in consum in cadrul unei afaceri si inregistrat drept cheltuiala in avans. Precizam astfel ca, potrivit  art. 24 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

   " Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an".
    
Avand in vedere faptul ca acest bun (cablu metalic) indeplineste cele 3 conditii enumerate mai sus, respectiv este utilizat in prestarea de servicii constand in mentinerea navelor maritime la mal, are o valoare fiscala mai mare decat limita de 1800 lei stabilita prin hotarare a Guvernului si o durata normala de utilizare mai mare de un an, rezulta ca poate fi incadrat in categoria mijloacelor fixe amortizabile.      
     
Conform Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004 , acest mijloc fix poate fi incadrat in grupa 2 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii", clasa 2.1.22.8 "Unelte, dispozitive si instrumente pentru transporturi si telecomunicatii", avand durata normala de utilizare 3-5 ani.
   
Referitor la cheltuielile in avans, acestea sunt reglementate de art 207 din OMFP 3055/2009 privind reglemetarile contabile conforme cu directivele europene:

  " (1) Cheltuielile efectuate si veniturile realizate in exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se inregistreaza distinct in contabilitate, la cheltuieli in avans sau venituri in avans, dupa caz.
    (2) In aceste conturi se inregistreaza, in principal, urmatoarele cheltuieli si venituri: chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat, respectiv veniturile din chirii, abonamente si alte venituri aferente perioadelor sau exercitiilor urmatoare".

Concluzie:

Cheltuielile inregistrate in avans se refera la cheltuieli pentru achizitii de servicii gen chirii, abonamente, asigurari etc care privesc exercitiile financiare urmatoare, nu la cheltuieli pentru achizitii de active corporale.
   
In cazul expus de dumneavoastra achizitia cablului respectiv nu este o cheltuiala inregistrata in avans. Cheltuiala cu achizitia bunului respectiv se va inregistra treptat, pe masura uzurii mijlocului fix si se va recupera pe durata normala de utilizare, pe seama amortizarii.

Tags: mijloace fixecheltuieli in avansOMFP 3055/2009HG 2139/2004


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrarea corecta a cheltuielilor in avans
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."