Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratii ce trebuie depuse de catre asociatiile non-profit



Deoarece am primit foarte multe intrebari cu privire la regimul fiscal la care sunt supuse organizatiile non-profit, am decis sa facem mai multe precizari referitoare la tratamentul care se aplica acestora, asa cum este reglementat in Codul fiscal.

Astfel, din punct de vedere fiscal, organizatiile nonprofit sunt considerate "contribuabili", potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul fiscal si pct. 1 din Normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Asociatiile nonprofit nu sunt impozitate pentru veniturile de natura cotizatiilor si taxelor de inscriere, contributiilor membrilor si simpatizantilor, donatiilor, sponsorizarilor etc., asa cum sunt reglementate acestea la art. 15, alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Acestea sunt platitoare de impozit pe profit pentru sumele care depasesc echivalentul in lei a 15.000 euro din activitati economice, in conditiile exprese ale prevederilor art. 15, alin. (3) din Codul fiscal .

Conform dispozitiilor art. 34, alin. (5) din Codul fiscal , toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, au obligatia de a declara impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Pentru anul 2011 acestea trebuie sa completeze si sa depuna formularul 101 conform instructiunilor date in baza OMFP 70/2012. In timpul anului nu se completeaza si nu se depune formularul 100.

Completeaza aceste asociatii formularul 101?

Trebuie amintit ca nu exista o metodologie publicata de completare a formularului 101 pentru organizatiile nonprofit, dar se are in vedere regula generala, cu mentiunea ca la rd.1 - 10 se trec veniturile si cheltuielile din activitatea nonprofit, asa cum sunt acestea inregistrate conform prevederilor OMFP 1969/2007 , dupa caz, la rd. 21 "alte venituri neimpozabile" se trec veniturile din activitatea nonprofit, iar la rd. 34 cheltuielile din aceasta activitate.

Ca urmare, la rd. 36 "Total profit impozabil/pierdere fiscala pentru anul de raportare, inainte de raportarea pierderii", nu va rezulta profit impozabil.

Tags: asociatii non-profitOMFP 1969/2007HG 44/2004OMFP 70/2012


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Declaratii ce trebuie depuse de catre asociatiile non-profit
Rating:
Nota: 4.15 din 52 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."