Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii datorate in contextul participarii salariatilor la profit



Printre intrebarile pe care specialistii nostri le primesc zi de zi, se numara si cazurile in care noile reglementari in vigoare presupun o clarificare suplimentara. Acelasi lucru este valabil si pentru contributiile datorate pentru sumele reprezentand participarea salariatilor la profit. Pentru ca informarea eficienta sta la baza eforturilor noastre, aducem lamuriri ale expertilor in aceasta situatie.


Raspuns:

Posibilitatea participarii la profit in cazul societatilor cu capital privat este in prezent limitata de Legea 31/1990 astfel cum a fost modificata prin Legea 161/2003. Aceasta nu mai prevede participarea salariatilor ca destinatie expres mentionata a repartizarii profitului, participarea la profit fiind reglemetata doar pentru fondatori, in temeiul art. 183 alin. (4) din Legea 31/1990. Salariatii vor fi prin urmare indreptatiti sa primeasca prime de natura salariala ca adaosuri la salariu in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile.
 
Din punct de vedere fiscal, aceste sume primite de salariati, indiferent de denumire sau de algoritmul de calcul reprezinta venituri realizate urmare calitatii de salariat potrivit art. 55 alin. (1) din Codul fiscal , si se vor cuprinde in venitul brut lunar supus impozitului pe salarii.
Repartizarea profitului contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit pe diverse destinatii printre care si participarea salariatilor la profit, va fi posibila, potrivit prevederilor Legii 64/2003 , dar numai pentru societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome.
 
In temeiul art. 296 indice 4 si 5 coroborat cu art. 296 indice 18 din Codul fiscal , angajatorii vor avea obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii determinate asupra bazei de calcul reprezentata de suma castigurilor brute. Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, prin modificarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal prin OUG 125/2012, au fost incluse la alin. (1) lit. i), printre veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente si sumele reprezentand participarea salariatilor la profit.
 
Cu referire la contributiile sociale obligatorii calculate asupra sumelor cuvenite pentru participarea salariatilor la profit, Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 125/2011 excepteaza in mod expres, incepand cu 1 ianuarie 2012, aceste venituri doar de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale, in temeiul pct. 24 lit. e) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal, in masura in care sunt acordate potrivit prevederilor legale. In acelasi context, al redefinirii art. 296 indice 16 din Codul fiscal, au fost eliminate prevederile art. 296 indice 16 alin. (1) si alin. (4) lit. f) din Codul fiscal care reglementau, anterior datei de 1 ianuarie 2012, exceptia de la calculul contributiei de asigurari sociale, al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si al contributiilor de asigurare pentru somaj, pentru sumele acordate sub aceasta forma in conformitate cu prevederile legale.
 
In acest acest context, in cazul societatilor cu capital privat, pentru a nu expune societatea unor reincadrari a sumelor acordate salariatilor sub forma participarii la profit din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, va recomandam sa tratati acordarea acestor sume sub forma de prime pe langa salariu, in aceasta situatie fiind datorate toate contributiile sociale obligatorii.

Tags: contributiiOUG 125/2011Legea 64/2003Legea 31/1990


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contributii datorate in contextul participarii salariatilor la profit
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."