Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizia Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate intr-un caz de insolventa



Decizia nr. 1.453 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I., nr. 11 din 6 ianuarie 2012. Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, exceptie ridicata de o societate comerciala cu activitate in domeniul cailor ferate, si care formeaza obiectul Dosarului Curtii Constitutionale nr. 208D/2011.

Cauza fiind in stare de judecata, presedintele Curtii acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate ca devenita inadmisibila, pentru considerentele care au stat la baza Deciziei Curtii Constitutionale nr. 123 din 3 februarie 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151 din 11 martie 2009.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de societatea comerciala in cauza, obiectul fiind solutionarea recursului formulat impotriva sentintei prin care a fost decazuta din dreptul de a fi inscrisa in tabelul creditorilor.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii sustine ca prin prevederile art. 7 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 85/2006 se creeaza o situatie inechitabila pentru creditorii ce nu au putut fi identificati in cadrul procedurii insolventei datorita relei-credinte a debitorului care nu si-au indeplinit obligatia de a depune la dosar lista acestora. Creditorii sunt obligati, potrivit textului de lege criticat, sa cumpere zilnic Buletinul procedurilor de insolventa si sa aloce resurse pentru citirea acestuia, pentru ca, in ipoteza in care s-ar declansa procedura insolventei pentru unul dintre debitori, sa poata preveni o eventuala decadere din dreptul de a fi inscrisi in tabelul creditorilor.

Astfel, prin obligatia alocarii in mod constant a unor sume de bani ce ies din patrimoniul creditorilor, se realizeaza o restrangere nejustificata a dreptului acestora de proprietate privata, precum si o discriminare a acelora ce nu dispun de sumele respective.

Autorul exceptiei apreciaza ca se afla intr-o situatie similara celei care a determinat pronuntarea de catre Curtea Constitutionala a Deciziei nr. 1137 din 4 decembrie 2007 prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85/2006 sunt contrare art. 24 si 53 din Constitutie, in masura in care se interpreteaza ca prima comunicare a actelor de procedura catre persoanele impotriva carora se promoveaza o actiune in temeiul Legii nr. 85/2006, ulterior deschiderii procedurii insolventei, se realizeaza numai prin Buletinul provedurilor de insolventa, iar nu si potrivit Codului de procedura civila.

In urma considerentelor expuse in motivarea deciziei, Curtea Constitutionala respinge, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 alin. (3) teza a doua din Legea privind procedura insolventei, exceptie ridicata de Societatea Comerciala in cauza.

Tags: decizia curtii constitutionaleexceptia de neconstitutionalitateinsolventamonitorul oficialrecurspatrimoniul creditorilorbuletin


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Decizia Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate intr-un caz de insolventa
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."