Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea bunurilor in regim de consignatie



Vanzarea bunurilor in regim de consignatie se face in baza intelegerilor stabilite intre parti, in cadrul contractelor de consignatie.

Contractul de consignatie reprezinta un contract  prin care consignantul (unitatea de consignatie) se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului (deponentul, persoana fizica sau juridica) pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri.

Specific operatiunilor de vanzare a bunurilor in regim de consignatie este data livrarii. Astfel, pentru bunurile livrate in baza unui contract  de consignatie se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai. Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului, cand livreaza bunurile catre cumparatori.

In ceea ce priveste reflectarea in contabilitate  a operatiunilor desfasurate in regim de consignatie la unitatile de consignatie, acestea procedeaza astfel:

  • La primirea bunurilor de la deponenti, nu inregistreaza in contabilitate  respectiva intrare in gestiune, aceasta fiind inregistrata extracontabil.
  • La primire, trebuie sa intocmeasca „Bonul de primire in consignatie”. Acest document se intocmeste in doua exemplare, dintre care unul se inainteaza deponentului, iar celalalt ramane la unitate. Daca deponentul este operator economic platitor de T.V.A., bunurile depuse in consignatie sunt insotite de avizul de insotire a bunului (marfii), care va cuprinde mentiunea „pentru vanzare in regim de consignatie”.
  • Incarcarea in gestiune a bunurilor primite de la deponenti este efectuata in momentul in care bunul a fost vandut.
  • In contabilitate , la vanzare, efectele se reflecta in contul de profit si pierdere pe venituri si pe cheltuieli, se achita deponentul si se retine comisionul de consignatie perceput .

EXEMPLU

Bunuri in regim de consignatie primite de la persoane fizice sau juridice  necuprinse in sfera de aplicare sau scutite de T.V.A.

Unitatea de consignatie S.C. ABC S.R.L. primeste de la S.C. ALFA S.R.L., neplatitoare de T.V.A., o colectie de gravuri in valoare de 5.000 lei si de la persoana fizica X o piesa de mobilier in valoare de 3.000 lei. Unitatea de consignatie percepe un comision de 16% pentru gravuri si 12% pentru piesa de mobilier. Baza de calcul a T.V.A. o reprezinta comisionul perceput de unitatea de consignatie.

Calculul pretului de vanzare cu amanuntul

Pentru colectia de gravuri

Valoarea bunului 5.000 lei

Comision 16% 800 lei

T.V.A. aferenta comisionului 152 lei

Valoarea totala a marfii 5.800 lei

Valoare marfa la pret cu amanuntul 5.952 lei

Cititi tot articolul in contabilul.ro .

Mai multe informatii despre vanzarea bunurilor in regim de consignatie in http://www.asistentacontabila.ro/ .


Tags: contabilitatejuridicecontractlegea contabilitatiicontaMonitorul OficialTVAcod fiscalfacturifinanciarcontabilulMinisterul Finantelorconsultant fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vanzarea bunurilor in regim de consignatie
Rating:
Nota: 4.57 din 7 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."