Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce implicatii fiscale apar in cazul furtului de marfa?



Intrebare: O societate se confrunta in anul 2008 cu o spargere in urma careia se sutrage marfa in valoare de 3.000 lei. Politia nu identifica faptasul. Dat fiind faptul ca au trecut 3 ani de la producerea acestei fapte, societatea doreste sa scada din contabilitate valoarea prejudiciului anuntat. Astfel, ce implicatii fiscale exista in situatia data si ce monografie contabila va trebui intocmita?

Raspuns: Se considera, in acest caz, ca scaderea din gestiune a marfurilor furate ar fi trebuit inregistrata in contabilitate la data procesului verbal de constatare a furtului, acesta avand calitatea de document justificativ, ocazie cu care ar fi trebuit sa se efectueze urmatoarele analize cu privire la implicatia fiscala.

Astfel, sunt incidente 2 tipuri de impozite si taxe:
a) impozitul pe profit;
b) taxa pe valoarea adaugata (TVA).

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor constatate lipsa in gestiune, sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al TVA, normele metodologice pentru art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, regasite la pct. 6 alin. (11), lit. c) din HG 44/2004, stabileste ca daca furtul este constatat de organele de politie, iar aceasta dovada este agreeata de catre un asigurator al stocului, atunci nu se considera livrare si nu se colecteaza TVA. Daca stocul nu a fost asigurat, aveti obligatia sa colectati TVA.

In momentul de fata, sumele ar trebui corectate pe seama contului 117 “Rezultatul reportat" daca sumele sunt semnificative sau pe seama contului 121 “Profit sau pierdere" daca sumele sunt nesemnificative, conform pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.

O monografie contabila poate fi precizata punctual daca ne comunicati cum se afla inregistrat stocul de marfa ( pe ce conturi) si daca suma este semnificativa sau nu.

In mod normal, daca inregistrarea presupune si colectarea de TVA, trebuie sa corectati toate deconturile de TVA depuse de la data furtului pana la zi. De asemenea, conform norme metodologice pentru art. 19 din Codul fiscal, aveti obligatia corectarii declaratiilor trimestriale si anuale ale impozitului pe profit.

Tags: implicatii fiscalefurtul de marfacontabilitatemonografie contabilaimpozit pe profittvacodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ce implicatii fiscale apar in cazul furtului de marfa?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."