Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare politica contabila



Intrebare: O societate prestatoare de servicii lucrari de geodezie, cadastru, nu inregistreaza in contabilitatea anului 2011 ct 331 si 712, ci doar conturi de cheltuieli si venituri din prestari servicii (cheltuielile au fost inregistrate pe baza documentelor, iar veniturile pe masura executarii lucrarilor).

Din anul urmator, managementul doreste schimbarea politicii contabile prin folosirea acestei metode (productia serviciilor) din motive de prezentare fidela a imaginii societatii precum si inregistrarea de provizioane aferente garantiilor de buna executie acordate clientilor.

Ce alte demersuri  ar mai trebui facute in afara unei decizii a Administratorilor de schimbare a politicii contabile si o mentiune in notele explicative aferente bilant 2012? Daca presupunem ca situatiile financiare ale anului schimbarii politicii ctb (2012) vor fi auditate pentru prima data, cum va influenta opinia auditorului, in cazul in care in note sunt mentionate schimbarile de metoda de contabilizare?

Raspuns: La art. 10 din OMFP 3055/2009 se prevede: "In aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii, in cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective."
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

 
La punctul 44 alin (2) din Reglementarile contabile se precizeaza ca "Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar. Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar."
 
La punctul 40 alin. (2), a doua liniuta se arata ca modificarea de politici contabile poate fi determinata de initiativa entitatii pentru "obtinerea unor informatii credibile si mai relevante."
De asemenea, la punctul 23 alin. (5) - Comparabilitatea - ultima teza se prevede ca "Nevoia de comparabilitate nu trebuie confundata cu simpla uniformitate si nu trebuie sa devina un impediment in introducerea de politici contabile imbunatatite.

Nu este indicat pentru o entitate sa continue sa evidentieze in contabilitate, in aceeasi maniera, o tranzactie sau un alt eveniment daca politica adoptata nu mentine caracteristicile calitative de relevanta si credibilitate. Nu este indicat pentru o entitate sa-si lase politicile contabile nemodificate atunci cand exista alternative mai relevante si mai credibile. Este, de asemenea, important ca situatiile financiare sa prezinte informatii corespunzatoare pentru perioadele precedente."
 
De aici rezulta urmatoarele:

- modificarea politicilor contabile este permisa prin adoptarea unei decizii semnata de administrator si care va modifica manualul de politici deja existent.
- aceasta decizie va trebui sa aiba data de 2011 cu aplicabilitate din 2012.
- de asemenea, trebuie facuta o mentiune de modificare a politicii contabile, incepind cu anul 2012, si la notele eferente anului 2011. Trebuie mentionata natura modificarii politicilor contabile si motivele pentru care aplicarea noii politici ofera informatii credibile si mai relevante pentru utilizatori.
- opinia auditorilor nu este influentata de decizia schimbarii politicii contabile, atita timp cit acest lucru s-a efectuat cu respectarea reglementarilor privind modificarea politicilor contabile si, mai cu seama, daca noile politici conduc la elaborarea de informatii de calitate, credibile si relevante pentru asigurarea imaginii fidele a situatiilor financiare.

Tags: schimbare politica contabilacadastruvenituri din prestari serviciimetoda de contabilizarereglementarisituatii financiare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Schimbare politica contabila
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"