Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul de TVA aferent reparatiilor efectuate in perioada de garantie si Postgarantie - Cazul II



Trimiterea bunurilor la reparat dupa expirarea perioadei de garantie si returul lor in Romania.

Reparatiile postgarantie, realizate cu plata (inclusiv inlocuirea de partile omponente), sunt considerate nontransfer de bunuri si nu o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru unde se realizeaza reparatiile.

Cumparatorul din Romania are obligatia inregistrarii bunurilor trimise spre reparare in registrul de nontransferuri, iar furnizorul care asigura serviciul de reparatii va nregistra bunurile primite spre reparare in registrul bunurilor primite.

Aplicand acest regim de nontransfer, cumparatorul din Romania nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in celalalt stat membru, daca bunurile se reintorc dupa reparatii la el.

Inlocuirea partilor componente nu este o livrare intracomunitara de bunuri, fiind considerata o operatiune accesorie serviciului de reparatii si inclusa in acest serviciu.

Pentru reparatiile efectuate, inclusiv valoarea partilor componente inlocuite, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, in speta daca beneficia- rul comunica codul de TVA din Romania furnizorului, facturarea se va realiza fara TVA, urmand sa impoziteze operatiunea prin taxare inversa in Romania.

Inlocuirea bunurilor defecte sau a partilor defecte in perioada de garantie sau postgarantie.

 Independent, daca cumparatorul stie sau ar trebui sa stie despre bunurile sau componentele inlocuite si indiferent daca se percepe o plata, respectiv indiferent daca bunurile sunt sau nu sunt in perioada de garantie, din punctul de vedere al circulatiei bunurilor se trateaza ca un nontransfer.

Inlocuirea bunurilor sau a partilor componente defecte este considerata o prestare de servicii de reparatii al carei regim fiscal se stabileste conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuta din Codul fiscal, impozitarea serviciului fiind realizata prin taxare inversa.

Aplicarea regimului de non-transfer este conditionata de inregistrarea bunurilor defecte in registrul de nontransferuri, urmata de o radiere, dupa primirea bunurilor in locul celor defecte. In mod similar, persoana din celalalt stat membru, unde se efectueaza reparatia, are obligatia inregistrarii bunurilor defecte in registrul bunurilor primite.

Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/ pentru a afla totul despre TVA.

Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati: www.fiscalitate.edrs.ro


Tags: contabilitatelegea contabilitatiicontaMonitorul OficialTVAlegislatie contabilacodul fiscaltaxare inversaconsultant fiscaltaxe si impozite


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Regimul de TVA aferent reparatiilor efectuate in perioada de garantie si Postgarantie - Cazul II
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."