Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pierderi inregistrate in procesul de productie. Reglementari contabile si fiscale



Intrebare: Pentru a ilustra in mod eficient procedura de inregistrare a pierderilor in procesul de productie, se ia ca exemplu o firma de tricotaje si confectie, cu precizarea ca din sectia de tricotaje intra in sectia de confectie parti tricotate pentru 500 buc. pulovere, din sectia confectie. Dupa confectionare raman 450 buc. pulovere, restul de 50 buc. avand defecte. Prin urmare, se va vedea ce ar trebui intocmit in contabilitatea firmei pentru cele 50 buc pulovere si cum vor putea fi acestea scazute in inregistrarile contabile .

Raspuns: Potrivit pct. 154 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 , in cadrul stocurilor se cuprind si produsele, si anume:

   - semifabricatele, prin care se intelege produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie (faza de fabricatie) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii (faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor;

   - produsele finite, adica produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor;

   - rebuturile, materialele recuperabile si deseurile;
 
In situatia in care din procesul de productie se obtin 450 de produse + 50 de produse cu defecte ce pot fi valorificate (deseu, materiale recuperabile), cele 50 de produse se vor inregistra in contabilitate cu ajutorul contului 346 "Produse reziduale" prin formula:
 
346 = 711
                   "Produse reziduale"      "Venituri aferente costurilor
stocurilor de produse"
 
La predarea acestora la magazie se va intocmi "Bon de predare, transfer, restituire" (Cod 14-3-3A). Acest formular serveste ca document justificativ pentru incarcare in gestiune si de inregistrare in contabilitate.
 
In situatia in care cele 50 de produse finite sunt reintroduse in procesul de productie pentru remedierea defectelor, dupa efectuarea receptie si inregistrarea produselor finite, returul se va inregistra prin formula contabila:
 
711 = 345
             "Venituri aferente costurilor "Produse finite"
                stocurilor de produse"
 
In cazul in care pierderile inregistrate reprezinta pierderi tehnologice, in contabilitate se inregistreaza materiile prime utilizate, in baza bonurilor de consum, si receptia produselor finite (450 bucati pulovere).
 
Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Pct. 23 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu.
Astfel, din punct de vedere fiscal sunt deductibile pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs.
 
Pierderile tehnologice rezultate in procesul de productie a puloverelor sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca se incadreaza in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs. Pierderile tehnologice mai mari decat norma de consum nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.

Tags: pierderi inregistrate in procesul de productiereglementari contabile si fiscalebon de predarecontabilitateproduse finitecodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pierderi inregistrate in procesul de productie. Reglementari contabile si fiscale
Rating:
Nota: 4.5 din 4 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."