Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare leasing in scopuri de TVA



Intrebare: O societate a depasit in iunie cifra de afaceri de 35.000 euro si a devenit incepand cu 1 august platitoare de TVA. Societatea are un contract de leasing in derulare. Autoturismul care face obiectul leasingului a fost inregistrat in contabilitate la valoarea de intrare din contract plus TVA de 19 %. In momentul modificarii cotei de TVA diferenta de 5% din fiecare factura lunara a fost trecuta ca fiind cheltuiala deductibila. In consecinta, valoarea din contabilitate a ramas aceeasi. Ce ar trebui astfel facut in momentul in care societatea devine platitoare de TVA, avand in vedere doua aspecte: masina este utilizata de patron, iar valoarea de intrare in contabilitate (contul 167) contine TVA?

Raspuns: Deoarece situatia prezinta unele neclaritati, este necesar sa se stabileasca, mai intai, procedura aferenta TVA, tinand cont ca leasingul (avans si rate) este considerat prestare de servicii, iar valoarea de achizitie care se considera livrare de bunuri, este valoarea reziduala conform art. 129 din Codul fiscal.

Dupa cum se cunoaste potrivit pct. 61 alin.(10) din HG 44/2004 privind normele metodologice de aplicare a art. 152 din Codul fiscal, persoana care se inregistraza in scopuri de TVA, are dreptul sa deduca pentru bunurile si serviciile aflate in stoc la data inregistrarii in scopuri de TVA.

Legiuitorul a prevazut expres ca in facturile de achizitie a bunurilor si serviciilor la care se exercita reducerea TVA nu este obligatoriu existenta indicativului RO. Exercitarea se face in primul decont depus sau intr-un decont ulterior. Fiind vorba de stocuri este necesar un inventar si existenta facturilor  ca documente justificative.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Consideram aplicabila inregistrarea contabila 4426" TVA deductibil" = 213 "Mijloace de transport".
Consideram ca utilizarea autoturismului, chiar daca este condus de patron este pentru realizarea unor activitati economice supuse TVA, conform art. 145 din Codul fiscal. Daca nu se indeplineste aceasta conditie TVA-ul inregistrat in contul 4426  devine  nedeductibil  si va trebuie inregistrat in TVA colectat.

Inregistrare contabila : 635" Alte cheltuieli" = 4427 " TVA colectat".

Dupa  cum se cunoaste, pana la data de 31.12.2011 sunt aplicabile prevederile de la art. 145^1 din Codul fiscal ce limiteaza deducerea TVA pentru achizitia de autoturisme.

Insa la data la care se efectueaza inregistrarea in scopuri de TVA acesta limitare nu este aplicabila deoarece livrarea autoturismului este valoarea reziduala si pentru valoarea reziduala se va avea in vedere limitarile stabilite de lege.

Tags: inregistrare leasing in scopuri de tvacheltuieli deductibileproceduracodul fiscaltva colectatvaloare reziduala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrare leasing in scopuri de TVA
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."