Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA: Taxarea Inversa conform noilor legi



Taxarea inversa este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata, prin exceptie de la regula generala conform careia persoana obligata la plata TVA este furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor.

Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza doua categorii de operatiuni în care se aplica taxarea inversa:

I. Prima categorie este cea a operatiunilor interne, mentionate expres la art. 160 "Masuri de simplificare" din Codul fiscal:

1. livrarea de deseuri feroase si neferoase, deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, hartie cartonata si carton, material textil, cauciuc si plastic, cioburi de sticla si sticla;

2. livrarea materialelor prevazute la pct. 1, dupa prelucrarea acestora prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare în lingouri; [art. 160 alin. (2) lit.a) din Codul fiscal modif. prin OG nr. 30/2011]

- livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

- livrarea de cereale si plante tehnice mentionate în OUG nr. 49/2011, care figureaza in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun.

Aceste prevederi, respectiv alin. (2) lit. c) ale art. 160 din Codul fiscal, se aplica pana la data de 31 mai 2013 inclusiv.

- transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile în conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori în conformitate cu aceeasi directiva.

Pe facturile emise pentru aceste livrari, inclusiv pentru avansurile încasate, furnizorul nu inscrie taxa colectata aferenta, ci face o mentiune referitoare la faptul ca s-a aplicat taxarea inversa, cf. art. 160.

Furnizorul va declara aceasta livrare supusa taxarii inverse in decontul de TVA la randul 13.

Beneficiarul calculeaza TVA si o inscrie in factura si in jurnalul pentru cumparari, preluand-o atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa, la randul 12 si 21. Beneficiarul va efectua inregistrarea contabila: 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

Prin acest articol contabil, TVA este considerata dedusa, iar colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor.

II. A doua categorie este cea a operatiunilor externe, in principal prestari de servicii care au locul in Romania conform art. 133 (2) si achizitii intracomunitare de bunuri, in cazul carora art. 150 si art. 151 prevad ca obligatia de plata a TVA revine beneficiarului, pentru a evita ca furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor din strainatate sa fie obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania pentru operatiuni ocazionale.

Procedura taxarii inverse este similara celei de la pct.I: furnizorii emit facturi fara TVA, iar beneficiarii sunt obligati sa calculeze TVA si sa o evidentieze in contabilitate si in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Atentie: Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA

Baza legala: Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal modificata si completata prin O.G. nr. 30/2011; HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare


Tags: tvataxare inversaachizitiecodul fiscalceedecontregulament


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

TVA: Taxarea Inversa conform noilor legi
Rating:
Nota: 4.25 din 12 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."