Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru cel putin un an, salariile si TVA nu vor reveni la valorile initiale




Sub pretextul unei vesti bune, potrivit careia nu vor fi aplicate noi scaderi salariale sau cresteri de taxe pana in 2012, reprezentantii FMI si ai guvernului anunta, in realitate, altceva. Astfel, masurile actuale de austeritate se vor prelungi cu un an.

Desi la momentul anuntarii masurilor de austeritate oficialii Puterii garantau ca acestea vor fi aplicate doar pana la 31 decembrie anul acesta, noi declaratii vin sa confirme, de fapt, adevarul: reducerea salariilor bugetarilor si cresterea TVA vor ramane in vigoare si pe parcursul anului viitor.

Ascunse sub masca unor vesti bune, anuntate de FMI si guvern, potrivit carora nici anul acesta si nici in 2011 nu vor mai avea loc reduceri salariale la stat si nici nu se vor aplica noi majorari de taxe, adevaratele informatii sunt altele: actualele masuri se mai prelungesc cu un an.

Prin luna mai, cand se aduceau in premiera la cunostinta publicului masurile de austeritate, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc spuneau ca acestea se vor aplica provizoriu, doar pana la finele acestui an, doar cat sa amelioreze situatia dezastruoasa a bugetului pe 2010.

"Guvernul va stabili in mod distinct ca masurile de austeritate sunt aplicate pana la 31 decembrie 2010, in conditiile in care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor si modificarile la Legea salarizarii", declara premierul Emil Boc la acea vreme.

Masurile de austeritate faceau referire la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor. Cum diminuarea pensiilor a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, guvernul a gasit o solutie care sa compenseze asta: cresterea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%.

Fundamentul legal care sta la baza reducerilor de salarii si pensii este principiul constitutional privind restrangerea temporara a unor drepturi. Din 2011 totul va fi reglementat prin buget si alte legi, spunea premierul, pentru care temporar, la acea vreme, insemna anul acesta.

Realitatea bate promisiunea
In realitate, situatia este alta. Potrivit unei declaratii a reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, discutiile dintre guvern si FMI nu vor conduce la masuri suplimentare pentru 2010 si 2011, astfel ca nu se are in vedere o noua taiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar.

In plus, Tanasescu a precizat ca rezultatul discutiilor de pana acum cu reprezentantii FMI a fost consolidarea masurilor care au fost deja stabilite, astfel incat implementarea lor sa conduca la un deficit bugetar de maximum 6,8% din PIB pentru 2010 si de 4,4% din PIB pentru 2011. In momentul de fata trebuie sa ne incadram intr-o limita de cheltuieli cu personalul pe care am stabilit-o in acordul cu FMI.

Este in principial ceea ce trebuie sa facem pentru consolidarea fiscala, a mai spus Tanasescu, referindu-se la disponibilizarea a 70.000 de bugetari pana la inceputul anului viitor, asa cum au convenit autoritatile cu FMI la vizita anterioara de evaluare.

Cam acelasi lucru l-a anuntat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu: "Discutiile cu FMI nu vizeaza majorari de taxe si impozite, nici in acest an, nici in 2011. (...) Programul este ca nici anul viitor (sa nu creasca taxele - n.r.)".

Nimic insa despre retragerea masurilor de austeritate, semn ca, de fapt, neaplicarea unor noi majorari de taxe sau reduceri de salarii depinde doar de mentinerea actualelor masuri.

De altfel, chiar in Legea austeritatii, promulgata de presedinte, se arata ca incepand cu 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010. Astfel, cine mai spera ca doar in acest an va plati TVA mai mare sau ca numai pana in decembrie va avea salariul diminuat cu un sfert se insala amarnic.

Un posibil nou acord cu FMI
Pe de alta parte, Mihai Tanasescu a adus in discutie si un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana, discutii in acest sens urmand sa aiba loc incepand cu octombrie. "Cred ca in perioada urmatoare, la vizita din octombrie, acest subiect (un nou acord - n.r.) va fi atins.

Va depinde, insa, de decizia guvernului. Ca economist, o parere personala daca vreti, parteneriatul cu FMI si Comisia Eur�peana trebuie sa continue. (...) Nu cred ca va fi nevoie de un nou imprumut", a spus reprezentantul Romaniei la FMI. Actualul acord cu FMI se va incheia in primavara anului viitor.

Mihai Tanasescu crede ca, in 2011, Romania va inregistra chiar o crestere economica "buna", dupa doi ani de recesiune, bazandu-si estimarea pe cresterea consumului si a exporturilor. "Anul viitor putem avea o crestere economica pozitiva. Acest lucru este foarte clar. Urmeaza sa finalizam dimensiunea ei", a afirmat Tanasescu.

Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, noile estimari indica o scadere economica in acest an de 1,7%-1,9%. Cifrele exacte privind evolutia economiei in 2010 si 2011 vor fi anuntate la finalul misiunii de evaluare, derulata de reprezentantii FMI si ai CE pana pe 4 august.

Legea ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011
Cristi Godinac, presedintele FRJ Media-Sind, a declarat pentru "Financiarul" ca noile norme de aplicare a Codului Fiscal creeaza mari probleme industriei mass-media. Daca ar ramane in vigoare aceste norme, exista posibilitatea ca toti jurnalistii sa devina freelanceri, pentru ca patronii ar fi tentati sa foloseasca exclusiv contracte de drepturi de autor.

Aceste contracte nu ofera niciun fel de protectie angajatului, ele fiind reziliate in orice moment, puncteaza Cristi Godinac. Acesta va solicita, azi, Ministerului de Finante, in cadrul intalnirii cu grupurile de dialog social, sa se revina la forma initiala de impozitare si sa se respecte legea.

Sursa Financiarul 02/08/2010


Tags: salariicota TVAfmimasuri de austeritatelegea pensiilorlegea salarizarii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Pentru cel putin un an, salariile si TVA nu vor reveni la valorile initiale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"