Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare activ din patrimoniul firmei unui asociat



Intrebare


Daca vand un activ de la firma la care sunt asociat administrator catre pesroana fizica asociata la valoare contabila ramasa neamortizata este corect daca se incadreaza la tranzactii intre afiliati? Cum se stabileste valoarea in cazul al doilea?

pentru a beneficia de consultanta personalizata CLICK AICI >>

Raspuns
Ref: vanzare activ din patrimoniul firmei unui asociat

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Pentru a realiza un raspuns este necesar sa facem trimitere la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, titlurile I,II si III.

Astfel potrivit dispozitiilor Titlului I, art. 7, pct. 21 lit. b), din Codul fiscal, o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca aceasta persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv prin alte persoane afiliate (de ex. tatal detine 20% din partile sociale, iar fiul 15%), minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la persoana juridica.

Potrivit dispozitiilor art. 19, Titlul II din Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza, ca diferenta intre totalul veniturilor impozabile realizate din orice sursa si cheltuielile aferente realizarii acestor venituri.

La art. 21, alin. (4), lit. l) se prevede ca sunt nedeductibile cheltuielile de natura salariala care nu sunt impozitate la angajat.

La art. 55 din titlul III, definitia veniturilor din salarii se refera la toate veniturile in bani si in natura, inclusiv la avantaje.

Alineatul (3) al art. 55, mentioneaza la lit. b), ca fac parte din categoria avantajelor „orice bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei”.

S-a facut trimitere la aceste articole deoarece din intrebare nu rezulta daca persoana fizica este asociatul unic(administratorul) sau un alt asociat care are si calitatea de salariat si daca activul a fost vandut la o valoare sub pretul pietei.

Rezulta urmatoarele cazuri posibile:

- asociatul unic este si administrator si salariat, iar vanzarea se face la o valoare mult mai mica decat cea practicata intre persoane independente, caz in care este impozitat pentru avantajul primit

- persoana fizica asociata (alta decat administratorul asociat) este si salariat, este impozitata pentru avantajul cumpararii la un pret foarte mic,

- vanzarea se face la pretul pietei si cheltuiala cu valoarea neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil, conform prevederilor art. 24, alin. (15).

- pretul de piata al tranzactiilor se stabileste conform metodelor prevazute la art. 11, alin. (2) si in principal se au in vedere devierile de la relatiile obisnuite derulate intre persoane independente (de ex. pretul de vanzare al activului este sensibil diferit de cel care s-ar fi utilizat daca tranzactia ar fi avut loc cu o persoana fizica independenta).

Deoarece din intrebarea d-voastra nu rezulta natura afilierii si daca activul se vinde la o valoare mai mica decat cea practicata in mod obisnuit, va rugam sa reveniti cu informatii.


Tags: patrimoniul firmeiasociat


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Vanzare activ din patrimoniul firmei unui asociat
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
mariana 22-Iun-2010
o societate are un imobil in valoare de 40.000 lei cu tva .
care este pretul minim de vanzare catre o persoana fizica care este unul din cei 2 asociati ai firmei si care este si administratorul firmei ?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."