Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procurorii nu mai pot cere internarea persoanelor cu tulburari psihice



Parchetul nu va mai putea sa solicite internarea nevoluntara a persoanelor cu tulburari psihice. Conform unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sanatatii si lansat in dezbatere, atributiile procurorilor se vor limita doar la autorizarea internarii acestor persoane.

"Prin art 31 din Legea 487/2002 se incalca prevederile art. 152 si 154 din Codul familiei. Astfel, in conformitate cu actul normativ daca medicul psihiatru suspecteaza existenta unui conflict de interese intre pacient si reprezentantul sau personal sesizeaza parchetul pentru desemnarea unui reprezentant legal. Dar, in acest
caz trebuie sesizata autoritatea tutelara de la domiciliul pacientului sau din raza caruia se afla spitalul, conform Codului familiei.

In acelasi timp, in conformitate cu Legea 487/2002, masura internarii nevoluntare este luata in cadrul unei proceduri administrative in care decizia medicului care a dispus internarea este supusa revizuirii de catre o comisie medicala, iar in cazul in care aceasta este confirmata, persoana internata impotriva vointei sale sau reprezentantul sau are dreptul sa conteste decizia in justitie", se arata in Expunerea de Motive a Proiectului de lege.

"Procedura prevazuta de articolele 49 – 56 din Lege 487/2002 privind internarea nevoluntara, vine in contradictie cu dispozitiile art. 6 din Conventie, dreptul persoanei la un proces echitabli si cu jurisprudenta Curtii Europene. In aceste conditii, se impune modificarea Legii 487/2002, pentru corelarea dispozitiilor acesteia cu dispozitii din dreptul intern si international", este concluzia Ministerului Sanatatii.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Schimbarile preconizate sunt

- se modifica art. 31 din actul normativ, stabilindu-se ca, in situatia in care medicul psihiatru suspecteaza existenÑa unui conflict de interese intre pacient si reprezentantul sau personal, sesizeaza autoritatea tutelara de la domiciliul pacientului sau din raza caruia se afla unitatea sanitara, pentru desemnarea unui reprezentant legal. Prin aceasta se respecta prevederile art. 152 si 154 din Codul familiei.
- pentru a asigura impartialitatea parchetului, acesta institutie a fost eliminata de la art. 47 alin. (1), ca organ care solicita internarea nevoluntara, avand in vedere ca in conformitate cu art. 53, este institutia care controleaza decizia de internare involuntara.
- se completeaza art. 52 alin. (1), prin stabilirea faptului ca termenul 72 de ore pentru confirmarea deciziei de internare nevoluntara curge “de la internare”.
- se modifica art. 53 alin. (1) privind revizuirea de catre parchet a deciziei de internare silita, urmand ca persoana internata (reprezentantul ales sau legal) sa aiba posibilitatea contestarii in justitie a acestei masuri, dispusa in cadrul procedurilor administrative.
- se modifica art. 54, prin stabilirea procedurii prin care poate fi atacata rezolutia procurorului, prin care a fost autorizata internarea nevoluntara.

CLICK AICI PENTRU A CITI PROIECTUL DE LEGE SI EXPUNEREA DE MOTIVE

Tags: procuroriinternarepacienttulburarimintale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Procurorii nu mai pot cere internarea persoanelor cu tulburari psihice
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"