Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Baza de calcul TVA la PFA



Intrebare: Se poate factura in cazul unui birou executor judecatoresc cu factura fiscala pentru avansul incasat de la creditor si factura proforma pentru restul onorariului, urmand ca la incasarea debitului sa se emita si factura  fiscala pentru diferenta?(sau storno factura de avans si emisa factura  pe toata suma)
Din punct de vedere al impozitului pe venit platit de o PFA stim ca se plateste impozit la sumele incasate, dar fiind si platitor de TVA?



Raspuns: Incepand cu veniturile realizate in anul 2010, impozitul pe venitul net anual se va determina de catre persoana fizica, in temeiul art. 84 alin. (1) din Codul fiscal, prin aplicarea cotei de 16%, asupra venitului net anual impozabil. Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. in baza regulilor privind contabilitatea in partida simpla, venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel:

-    din totalul sumelor incasate, evidentiate in coloana de incasari, din Registrul-jurnal de incasari si plati,
-    se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si
-    se scad totalul sumelor platite, evidentiate in coloana plati, din Registrul-jurnal de incasari si plati, si
-    se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile, si
-    se aduna totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

In cursul anului, persoana fizica este obligata la plata celor 4 plasi trimestriale anticipate stabilite de administratia fiscala pe baza venitului anual estimat sau venitului net realizat in anul anterior.

Executarea silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii este realizata de catre executorii judecatoresti.

Desi in conditiile art. 37 alin. (3) din Legea 188/2000, cu modificarile ulterioare, executorii judecatoresti nu pot conditiona punerea in executare a hotararilor judecatoresti de plata anticipata a onorariului aceasta situatie de a incasa o parte din onorariu in avans este posibila. Din punct de vedere fiscal art. 134 indice 2 lit. b) din Codul fiscal defineste avansurile sunt definita ca plati partiale sau integrale a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuate inainte de data livrarii sau prestarii acestora.

Potrivit aceluiasi temei legal in cazul avansurilor exigibilitatea taxei intervine la data la care se incaseaza avansul. Conform art. 134 alin. (3) exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la buget. Din punct de vedere al obligatiei de emitere a facturii pentru avans sunt aplicabile prevederile art. 155 alin. (1) teza a II-a in temeiul carora persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Totodata si efectuarea regularizarilor este riguros reglementata prin Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Astfel, pct. 69 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 155 din Codul fiscal prevede ca regularizarea facturilor emise de catre furnizori/prestatori pentru avansuri, sau in cazul emiterii de facturi partiale pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii, se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Pe factura emisa se va face o referire la facturile de avans sau facturile partiale emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi pentru aceeasi operatiune, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal.


Asadar la momentul incheierii contractului si incasarea avansului se emite factura, urmand ca dupa prestarea serviciului, respespectiv recuperarea sumelor, ori celorlalte conditii negociate in contract sa se faca plata diferentei convenite cu regularizarea facurilor in conditiile mentionate mai sus.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Baza de calcul TVA la PFA
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."