Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA: Deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismul



Intrebare:

 In cazul unui PFA, ca urmare a incheierii unui contract de comodat privind utilizarea unui autoturism in interesul firmei, cheltuiala cu asigurarea obligatorie si cea facultativa sunt deductibile din punct de vedere fiscal. Daca da, care este temeiul legal?

Solutie oferita de
Serviciul de Consultanta a Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

Interpretari gresite ale legislatiei din Codul Fiscal 2010?
Legislatie neclara? Exclus!
Consilier Codul Fiscal - Taxe si Impozite pentru Contabili 2010 face ordine in haosul din Codul Fiscal si iti ofera “portite” legale pentru profitul tau!
  ... detalii aici

Potrivit art. 48 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

In venitul brut veti include toate veniturile in bani si in natura, din acesta admitandu-se la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectute in scopul realizarii veniturilor pentrua a putea fi deduse sunt:

a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

O conditie suplimentara pentru deductibilitatea cheltuielilor se refera la cheltuielile cu primele de asigurare aferente activelor. Acestea pentru a putea fi deduse trebuie sa fie efectuate pentru active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii sau pentru active ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul.

Daca in ceea ce priveste cheltuielile cu functionarea si intretinerea aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, acestea sunt cheltuieli deductibile pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii, in baza pct 38 din Normele metodologige pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal, in ceea ce priveste primele de asigurare, art. 48 alin. (7) lit. d) din Codul fiscal precizeaza in mod expres ca sumele reprezentand cheltuieli cu primele de asigurare altele decat cele care privesc activele corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii sau activele care servesc drept garantie bancara pentru creduitele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul sunt considerate pentru persoana fizica autorizata drept cheltuieli nedeductibile.

Asadar, primele de asigurare privind asigurarea autovehiculului care face obiectul contractului de comodat nu reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

PFA: Deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismul
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."