Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitati de diminuare a fondului de salarii



 In contextul actual, in care in totmaimulte cazuri adunarile generale ale asociatilor sau actionarilor dicteaza masuri de austeritate, inclusiv in zona salariala, sunt necesare solutii prompte de realizare a obiectivului propus.

Prezentarea succinta a acestora are rolul de a sublinia avantajele unor masuri mai putin formale si care nu produc efecte in mod ireversibil intr-o perioada scurta.

Asadar, in vederea realizarii unui obiectiv de reducere a fondului de salarii anual, cu un procent situat in jurul cifrei de 5%, pot fi avute in vedere cåteva variante, permise de lege.

Modificarea salariului prin acordul partilor
Modificarea contractului individual de munca este reglementata de art. 41-48 din Codul muncii, cu completarile simodificarile ulterioare, si implica obligatoriu acordul salariatului.

Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: e) salariul“.

Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, „anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice“.

Conform art. 17 alin. (4) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Actul aditional se inregistreaza la Inspectoratul teritorial de munca.

Masura se detaseaza ca fiind cea mai complexa, cu o derulare pe o perioada mai intinsa si produce efecte ce vor putea fi indreptate prin parcurgerea unei noi proceduri similare.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Modalitati de diminuare a fondului de salarii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."