Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatie crestere copil. Calculul sumei tuturor veniturilor



Intrebare: Calculul indemnizatiei pentru crestere copil. Sumele incasate in urma contractelor de drepturi de autor sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei? Daca da, pe ce perioada si ce acte trebuiesc pentru a justifica aceste sume? Daca persoana obtine venituri si din salariu si din drepturi de autor, sunt luate in considerare ambele sume?

Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (1) si alin. (3) din OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Mentionam ca potrivit prevederilor art. 46 alin. (1) , alin. (2), alin. (3) si alin. (4) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, definirea veniturilor din activitati independente este facuta astfel:

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod invidiual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitasi adiacente.

(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute al alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provind din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

In concluzie, in cazul in care optati pentru un cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei, se iau in considerare atat veniturile din salarii cat si cele din activitati independente, respectiv din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor.


Tags: indemnizatie crestere copilcod fiscalcontract drepturi de autor


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Indemnizatie crestere copil. Calculul sumei tuturor veniturilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

6ComentariiAdauga comentariul tau

1
Anamamria 07-Dec-2010
lucrez la stat, cat si la privat part time ca si consultant resurse umane, cu contract de munca, supus impozitului de 16%. Mi se va lua in calcul si acest venit?
2
mirela 22-Oct-2010
daca obtin un venit din meditatii,cum sa procedez ptr a fi luat in calcul la indemnizatia de crestere copilsunt insarcinata in 2 luni
3
Tamas Monica 30-Iul-2010
Unde se plateste contributia ptr indemnizatie copil?
4
Kinga 28-Iul-2010
Langa locul de munca principala am lucrat si ca agent de asigurari unde a fost platit impozit de 16 %. La calcularea indemnizatiei pt. cresterea copilului se vor lua in calcul si sumele castigate ca agent?
Va multumesc,
5
Carmen 01-Iul-2010
In aprilie 2010 am nascut. Am lucrat cu contract de munca dar in 2009 pe langa contractul de munca am avut venituri si din contract de drepturi de autor. Pentru drepturile de autor s-a platit 10% impozit. Pentru ca veniturile din drepturi de autor sa se ia in calcul pentru calculare indemnizatiei de crestere copil mai trebuie platiti si cei 6%impozit? Iar in cazul in care trebuie platiti avand in vedere ca suntem in luna iulie se mai pot plati?

Va multumesc si astept un raspuns.
6
Ela 11-Mai-2010
Ma intereseaza daca eu sunt salariata, dar doresc sa-mi fac si PFA, coafeza in paralel, la indemnizatia de crestere copil se iau in calcul ambele venituri? Cum trebuie sa procedez daca se iau in calcul?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."