Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor: Majorarile de taxe ar fi o mare greseala



Mentinerea TVA si a cotei unice in 2009 a fost un efort pentru statul roman, dar majorarile taxelor ar fi "o mare greseala", intrucat s-ar dovedi politici prociclice, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gratiela Iordache.

"Aceasta criza se poate dovedi o oportunitate pentru a reforma puternic, din punct de vedere economic si financiar, statul roman si finantele statului roman. Multe dintre cheltuielile statului roman, in special cele cu pensiile si salariile, sunt, in mod cronic, ridicate in Romania fata de ce ne permitem, fiind aproape dublu, ca pondere in PIB, fata de cat sunt in alte state ale UE. Aceasta criza ne poate da oportunitatea de a transforma statul dintr-o frana intr-un factor care sa contribuie la cresterea eocnomica a Romaniei. Trebuie sa invatam din aceste lectii ale trecutului, pentru a evita politicile prociclice. Majorarile de taxe ar fi o mare greseala, pentru ca s-ar dovedi ca sunt politici prociclice si nu trebuie sa repetam greselile trecutului", a afirmat Iordache, la o conferinta organizata de Institutul European din Romania si Comisia Europeana.

Totodata, Iordache a spus ca pastrarea cotelor unice s-a produs in conditiile unor deficite ridicate si ale unor majorari in statele din regiune.

Ea a precizat ca prima reactie a autoritatilor romane la manifestarea crizei actuale a fost incheierea acordului cu institutiile financiare internationale si ca, pe langa finantarea pe care acesta o presupune, sunt importante si conditionalitatile de la baza acordului, care http://www.cazuripractice.fiscalitatea.ro/img/coperta_mare.gif sunt reperele oricarei strategii de dezvoltare ulteriora. 

Iordache a mai tinut sa sublinieze ca in Romania, in ciuda turbulentelor politice, exista stabilitate si garantii de dezvoltare economica in viitor, precum si oportunitati in agricultura, turism, protectia mediului, in surse noi de energie regenerabila.

Pe de alta parte, oficialul MFP a aratat ca una dintre provocarile majore cu care s-a confruntat statul a fost majorarea ratei somajului.

"Exista posibilitatea ca rata somajului sa mai creasca usor pana la finele acestui an. Romania a tinut si a reusit sa ajunga la una dintre cele mai reduse rate ale somajului din UE. Este unul dintre eforturile majore pe care le-a facut", a mai spus Iordache.

In ceea ce priveste anul viitor oficialul MFP a aratat ca reducerea cheltuielilor publice va fi cheia, intr-o proportie mult mai mare decat s-a reusit pana in prezent.

"Numai asa putem crea acest spatiu pentru investitii, care sunt importante. Anul 2010 nu poate fi un an nici pentru reducerea taxelor, pentru ca nu ne putem permite, dar nici pentru cresterea acestora, care ar reprezenta o politica prociclica", a afirmat Iordache.
Ea mai aratat ca o alta cheie pentru anul 2010 va fi asorbtia fondurilor europene.


Tags: cota unicaTVA


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ministerul Finantelor: Majorarile de taxe ar fi o mare greseala
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."