Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobandirea unui cod de «inregistrare vamala» (EORI)



 Obtinerea EORI, o noua obligatie de inregistrare EORI este prescurtarea acceptata de legiuitor pentru numarul de inregistrare si identificare a operatorilor economici in relatiile cu vama. Numarul EORI este format din urmatoarele elemente:

  • codul de tara ISO alfa 2, format din doua caractere alfabetice (RO);
  • maximum 15 caractere alfanumerice, reprezentate de codul unic de identificare urmate de numerele atribuite de catre autoritatea vamala din Romania.

Incepand cu data de 1 iulie 2009, fiecare operator economic este obligat sa detina acest numar unic atribuit de Autoritatea Nationala a Vamilor.

Retineti!
Dupa atribuirea EORI, incepand cu data de 1 iulie 2009, operatorii economici trebuie sa faca referire la acest numar in toate comunicarile care au loc atat cu autoritatile vamale romanesti, cat si cu autoritatile vamale din statele membre.


Baza legala
Normele tehnice privind inregistrarea si identificarea operatorilor economici stabiliti in Romania au fost recent reglementate prin Ordinul comun al MFP, ANAF si ANV nr. 691 din 18 februarie 2009, publicat inM.Of. nr. 106 din 20 februarie 2009.

Ordinul nr. 691/2009 este emis pe baza a doua documente elaborate de Directia generala taxare si uniune vamala din cadrul Comisiei Europene (DG TAXUD):

1. documentul DG TAXUD nr. 1.435/2007 privind proiectul de regulament de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, adoptat de catre Comitetul Codului vamal;

2. documentul DG TAXUD nr. 1.633/2007 privind ghidul EORI care se refera la sistemul de inregistrare si identificare a operatorilor economici in Comunitate.

„Cum sa platesti TVA fara batai de cap.
127 studii de caz te ajuta sa aplici corect
Codul fiscal 2009”
 
Click aici!

Numarul EORI se utilizeaza drept referinta comuna pentru:

  • relatiile dintre operatorii economici si toate autoritatile vamale de pe intregul teritoriu al Uniunii Europene;
  • schimbul de informatii intre autoritatile vamale si alte autoritati.

Datele nationale de start pentru EORI au fost transmise Comisiei Europene de catre Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania pana la data de 31 martie 2009, data inscrisa in „Ghidul de start EORI-AEO“. Colectarea informatiilor pentru baza initiala de date nationale a inceput din 23 februarie a.c. si a fost incheiata in data de 31 martie 2009. Baza integrala de date este programata sa se finalizeze pana la data de 1 iulie 2009.

Legatura intre EORI si TVA

Aparent, nu se intrevede nicio legatura cu taxa pe valoarea adaugata! Dar totusi exista!

De exemplu, prin O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata, cu ultima modificare efectuata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.424/2008, la art. 2 si 3 alin. (1) sunt enumerate documentele necesare pentru justificarea realizarii operatiunilor de export reglementate prin art. 143 alin. (1) lit. a) si b) din Codul fiscal. Astfel, scutirea trebuie justificata de exportator cu unul din urmatoarele documente vamale:

1) declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;

2) documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;

3) confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal.

Incepand cu data de 1 iulie 2009, astfel de informatii vor fi furnizate operatorilor economici sau organelor de inspectie fiscala numai in baza numarului de identificare si inregistrare EORI eliberat de ANVR.

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: eorioperatiuni vamaleanaf


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Dobandirea unui cod de «inregistrare vamala» (EORI)
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."