Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avansurile achitate pentru achizitii intracomunitare de bunuri



Articol preluat din Revista Romana de TVA nr 4/ aprilie 2009.

I Un „strop“ de fiscalitate
Codul fiscal defineste avansurile prin art. 1342 lit. b): „Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora;“

La data incasarii avansului intervine faptul generator al taxei. Exigibilitatea taxei aferente are loc la data incasarii avansului, dar nu mai tarziu de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

Pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata de catre un cumparator stabilit in Romania, faptul generator si exigibilitatea taxei corespund cu data faptului generator si exigibilitatea taxei pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de furnizorul stabilit in statul membru.

Totusi, in situatia in care factura este emisa de furnizor inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, exigibilitatea taxei are loc la data emiterii facturii asa cum se stabileste prin art. 135 alin. (3).

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Atentie! Factura trebuie emisa de furnizorul intracomunitar si pentru avansurile incasate in cadrul unei operatiuni de livrare intracomunitara de bunuri.

1. Emiterea facturilor
Daca sunteti beneficiar al unei achizitii intracomunitare de bunuri, este bine sa cunoasteti faptul ca este obligatorie emiterea unei facturi pentru fiecare avans pe care il achitati inainte de data livrarii bunurilor comandate. Aceasta obligatie rezulta din Directiva nr. 112 din 28 noiembrie 2006 a C.E., fiind reglementata prin sect. 3 art. 220 alin. (4).

Emiterea autofacturii
Emiterea facturii trebuie efectuata de furnizor, dar este permisa si cumparatorului! Daca sunteti cumparator, achitati un avans, dar nu ati primit in timp util o factura din partea furnizorului, emiteti o autofactura pe care o transmiteti acestuia.
Autofactura se emite atat de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, dar obligate la plata taxei.

Retineti!
Daca nici furnizorul nu emite factura, dar nici cumparatorul nu emite autofactura, obligatia de a emite un astfel de document poate fi preluata de catre un tert, pe baza intelegerii intre partile participante la tranzactie. Deci nu conteaza cine emite fizic factura, important este ca acest document sa fie emis pentru inregistrarea si declararea operatiunilor economice efectuate.

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: achizitii intracomunitarecodul fiscaldecontul de TVA cod 300decont de TVA cod 301


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Avansurile achitate pentru achizitii intracomunitare de bunuri
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."