Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Administrator in delegatie – drepturi banesti



Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.

Studiu de caz:

Prin contractul de administrare s-au stabilit in beneficiul administratorului, care nu detine si calitatea de salariat, dreptul la indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare, decontarea cheltuielilor de cazare, precum si decontarea cheltuielilor de transport dus-intors. Care este tratamentul fiscal al acestor drepturi?

Indemnizatiile de deplasare in tara si in strainatate in cazul in care persoana delegata sau detasata este administrator, fara a avea calitatea de salariat, sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Cheltuielile de cazare in tara si in strainatate efectuate de catre administratori sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil indiferent de clasificarea unitatilor de cazare si indiferent de cuantumul acestor cheltuieli.

Cheltuielile de transport sunt deductibile indiferent de mijlocul de transport folosit, atat pentru salariati cat si pentru administratori, indiferent de cuantum.

Atentie
Cheltuielile de transport si cazare se deconteaza numai pe baza documentelor justificative indiferent daca sunt in moneda nationala sau intr-o alta moneda.

Concluzie
Indemnizatiile de delegare si detasare, respectiv diurnele acordate administratorului care nu are calitatea de salariat nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil. Cheltuielile de cazare si de transport acordate administratorilor in vederea indeplinirii anumitor sarcini de serviciu sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, indiferent de cuantumul acestora.

Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. b) - Cod fiscal Pct. 27 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Autor Andrei Savescu.


Tags: cheltuieli deductibilecalculul profitului impozabil


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Administrator in delegatie – drepturi banesti
Rating:
Nota: 4.25 din 4 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
olden 15-Mai-2009
codul fiscal - cap.2

Codul fiscal: e) cheltuielile de transport si cazare în tara si în strainatate, efectuate de catre salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme; ATENTIE ATAT PENTRU ADMINISTRATORI DACA NU AU CALITATEA DE SALARIATI!!!!!!!!!!!!

Norme metodologice:
27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat.(Societate pe actiuni) ÃŽn sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care îsi desfasoara activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, în situatia în care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.

SI

Codul fiscal: (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
Codul fiscal:
l) cheltuielile pentru functionarea, întretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate în localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile în limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;.

Norme metodologice:
36. In cazul locuintei de serviciu date in folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile in limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."