Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustarea TVA aferente bunurilor de capital – implicatii asupra calculului profitului impozabil



ec. László Debreczeni


vicepresedinte al Asociatiei Economistilor Maghiari din Romania

Valoarea fiscala a bunurilor de capital procurate cu titlu oneros, care sta la baza inregistrarii amortizarii fiscale, o reprezinta costul de achizitie. Costul de achizitie cuprinde, conform normelor contabile, pretul de cumparare si taxele pe care persoana impozabila nu le poate recupera. Daca la momentul achizitiei nu sunt indeplinite cerintele legale pentru deducerea TVA, aceasta devine taxa nerecuperabila, intrand in costul de achizitie. Sau daca la momentul achizitiei TVA a fost dedusa si ulterior bunul este utilizat in scopuri care impun ajustarea, suma TVA ajustata devine taxa nerecuperabila, respectiv intra in valoarea fiscala a bunului de capital.

In acest sens, Normele metodologice date in aplicarea articolului 24 din Codul fiscal prevad la punctul 715 ca „in valoarea de intrare fiscala se include si taxa pe valoarea adaugata devenita nedeductibila in conformitate cu prevederile Titlului VI“. Astfel, daca in cursul perioadei de ajustare se impune ajustarea TVA aferenta bunului de capital in favoarea statului, suma taxei nu se trece direct pe cheltuieli (ca in cazul aplicarii pro-ratei), ci se majoreaza valoarea fiscala a bunului, respectiv amortizarea fiscala se recalculeaza.

   Invata cum sa-ti optimizezi platile catre STAT! Revista Romana de Fiscalitate te ajuta sa economisesti sume importante pentru bugetul firmei! Click aici!

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Desi nu exista text legal expres, din rationamentul Normelor de la punctul 715 se impune reducerea valorii fiscale si recalcularea amortizarii fiscale in cazul in care la momentul achizitiei nu s-a dedus taxa, aceasta intrand in costul de achizitie, iar ulterior persoana impozabila poate sa efectueze o ajustare in favoarea sa.

Pentru situatiile in care ajustarea TVA, in favoarea statului sau in favoarea contibuabilului, are implicatii asupra bazei de calcul a impozitului pe profit se propune prezentarea urmatoarelor cazuri practice. In cadrul acestor cazuri practice sunt prezentate situatii cu privire la amortizarea bunurilor de capital, respectiv sunt intocmite registrele aferente fiecarui bun de capital.

La fiecare recalculare a amortizarii fiscale se propune, ca si in cazul unei reevaluari inregistrate prin metoda neta, eliminarea amortizarii cumulate si majorarea valorii nete cu suma modernizarii sau cu suma TVA devenita nedeductibila.

Astfel, valoarea care sta la baza amortizarii fiscale va fi in concordanta cu valoarea fiscala inregistrata in contabilitate.

Descarca acum gratuit: "TVA 2009 - Raport special!"

Exemplul I
O persoana impozabila achizitioneaza in luna ianuarie 2007 un autoturism in valoare de 100.000 lei plus TVA de 19.000 lei. Pentru ca societatea desfasoara exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere, respectiv activitati de jocuri de noroc, TVA aferenta autoturismului nu se deduce. Pentru simplificarea calculelor, amortizarea se calculeaza incepand cu luna ianuarie 2007.

Incepand cu ianuarie 2009, persoana impozabila renunta in totalitate la activitatile de jocuri de noroc, obiectul  sau de activitate devenind cel de prestari servicii de intermediere. La amortizarea fiscala a autoturismului  achizitionat in ianuarie 2007 se  cunoaste ca durata de amortizare aleasa este de 5 ani.

Pentru ca la momentul achizitiei persoana desfasoara exclusiv activitati de jocuri de noroc, aceasta nu are drept de deducere, taxa fiind in aceste conditii nerecuperabila, intrand in totalitate in valoarea fiscala a bunului de capital.

Astfel, in 2007 si 2008, valoarea fiscala care a stat la baza calcularii amortizarii fiscale a fost costul de achizitie inclusiv taxa.

Incepand cu ianuarie 2009, persoana impozabila schimba in totalitate obiectul sau de activitate, realizand dupa  aceasta data numai operatiuni taxabile. In aceste conditii, persoana impozabila are dreptul de a ajusta in favoarea sa 3/5 din taxa aferenta autoturismului achizitionat conform articolului 149 din Codul fiscal. Suma taxei pe care persoana o poate ajusta este de 11.400 lei (19.000 x 3/5). Prin ajustare, TVA aferenta autoturismului a devenit taxa recuperabila, motiv pentru care se impune modificarea valorii fiscale, prin scaderea din valoarea fiscala ramasa a taxei recuperabile. Inregistrarile contabile propuse sunt urmatoarele:

2813                             =  2133                             47.600
„Amortizarea mijloacelor     „Mijloace de transport“
de transport“

4426                              =  2133                             11.400
„TVA deductibila“               „Mijloace de transport“

Valoarea fiscala astfel recalculata este de 60.000, respectiv amortizarea fiscala recalculata este de 20.000 lei.

Exemplul II
O persoana impozabila achizitioneaza in luna ianuarie 2007 un imobil in valoare de 800.000 lei cu taxare  inversa, cu scopul de a-l utiliza exclusiv pentru desfasurarea de activitati care dau drept de deducere (sediu societate). Durata de utilizare stabilita este de 40 de ani. Pentru simplificarea calculelor, amortizarea se calculeaza incepand cu luna ianuarie 2007.

a) La data de 31 decembrie 2008 se efectueaza o reevaluare a imobilului, stabilindu-se o valoare justa de 874.000 lei.
b) In luna ianuarie 2011 se finalizeaza o lucrare de modernizare a imobilului, a carei valoare este de 216.000 lei.
c) Incepand cu 1 ianuarie 2013, imobilul este utilizat in proportie de 70% pentru activitati de jocuri de noroc.
d) In luna ianuarie 2014 se finalizeaza o lucrare de modernizare a imobilului, a carei valoare este de 330.000 lei.
e) Incepand cu 1 ianuarie 2017, imobilul este utilizat in proportie de 100% pentru activitati care dau drept de deducere.
f) La data de 31 decembrie 2019, imobilul se vinde la un pret de 600.000 la care se adauga TVA de 19%.

Pentru ca scopul achizitiei imobilului este de a desfasura activitati care dau drept de deducere, suma TVA se deduce integral. Faptul ca imobilul a fost achizitionat cu taxare inversa nu are relevanta in ceea ce priveste ajustarile viitoare, pentru ca taxarea inversa reprezinta o procedura de simplificare, taxa fiind considerata dedusa de catre cumparator.


Tags: ajustarea TVATVAbunuriamortizaretaxeraport special


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Ajustarea TVA aferente bunurilor de capital – implicatii asupra calculului profitului impozabil
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."