Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne penalizeaza Fiscul daca nu ne inregistram in scopuri de TVA?



Problema fiscala


Am depasit plafonul de scutire de TVA de 35.000 euro. Ce se intampla in acest caz? In cat timp trebuie sa ne inregistram in scopuri de TVA? Ce se intampla daca nu ne inregistram in timp util in scopuri de TVA?

1.Cand ne inregistram in scopuri de TVA?
In cazul in care am aplicat regimul de scutire si cifra de afaceri obtinuta este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, respectiv suma de 35.000 euro, trebuie sa solicitam inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 -  Cod fiscal.

CD-ul tau Contracte utile in Afaceri - Special pentru Departamentul Contabilitate – Financiar!

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA trebuie efectuata in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.

Important
Chiar daca aplicam regimul special de scutire avem obligatia sa tinem evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

Atunci cand aplicam regimul special de scutire:
a) nu avem dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor;
b) nu avem voie sa mentionam taxa pe factura sau alt document;
c) suntem obligati sa mentionam pe orice factura o referire privind aplicarea regimului special, pe baza careia se aplica scutirea.

Atentie
Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA.

2. Ce se intampla in cazul in care nu ne inregistram in scopuri de TVA?
In cazul in care nu solicitam sau solicitam inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa ne inregistram in scopuri de taxa.

In cazul in care am atins sau am depasit plafonul de scutire si nu am solicitat inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele fiscale competente inainte de a ne inregistra in scopuri de TVA, acestea vor solicita plata taxei pe care ar fi trebuit sa o colectam da ca am fi fost inregistrati normal in scopuri de taxa, pe perioada cu prin sa intre data la care am fi fost inregistrati in scopuri de taxa daca am fi solicitat in termenul prevazut de lege in registrarea si data identificarii ne respectarii prevederilor legale. To to data, organele de control ne vor in registra din oficiu in scopuri de taxa.

b) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa ce ne-am inregistrat in scopuri de TVA, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care ar fi trebuit sa o colectam daca am fi fost inregistrati normal in scopuri de taxa, pe perioada cuprinsa intre data la care am fi fost inregistrati in scopuri de taxa daca am fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care ne-am inregistrat.

Pentru mai multe detalii apasa aici



Tags: tvacod fiscalregim special de scutiretaxa


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cum ne penalizeaza Fiscul daca nu ne inregistram in scopuri de TVA?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."