Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul-limita pentru plata impozitului pe dividende



Problema fiscala


Nu ati acordat dividendele asociatilor sau actionarilor anul acesta? Nu-i nimic, insa impozitul trebuie platit. Care este termenul-limita pentru plata acestui impozit?

Pentru persoana fizica romana
Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut.

Pentru persoana fizica straina
Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut. Daca respectiva persoana fizica este rezidenta a unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitul pe dividende, cota de impozit care se aplica dividendelor brute obtinute din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie.

607 spete fiscal-contabile solutionate iti explica acum cele mai importante 4 "capitole" din Codul Fiscal:
- Impozitul pe profit
- TVA
- Impozitul pe Salarii/Venituri
- Procedurile Fiscale

In situatia in care cota de impozitare din legislatia interna este mai favorabila decat cea din conventia de evitare a dublei impuneri se aplica cota de impozitare mai favorabila.

Pentru persoana juridica romana
Cota de impozit pe dividende este de 10% aplicata asupra dividendului brut. Nu se plateste impozitul pe dividende daca persoana juridica romana beneficiara a dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii dividendelor. Conditia privitoare la perioada de detinere a participatiei minime are in vedere o perioada de 2 ani consecutivi, impliniti la data platii dividendelor.

Pentru persoana juridica straina
Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut. Sunt scutite de impozit dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, situat intr-un alt stat membru, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.

Atentie!
Incepand cu 1 ianuarie 2009, cota de impunere a dividendelor pentru persoanele juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene se reduce de la 16% la 10%, asigurandu-se astfel egalizarea tratamentului fiscal intre persoanele juridice romane si cele din Uniunea Europeana. Din pacate insa nu mai putem reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului. Asadar, chiar daca ne razgandim cu privire la repartizarea profitului nu mai putem beneficia de impozitul de 10% valabil de la 1 ianuarie 2009 odata ce a fost intocmita hotararea de distribuire a dividendelor.

Cand platim impozitul?
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Concluzie
Nu va grabiti cu privire la repartizarea profitului la dividende. Odata ce ati hotarat sa le distribuiti nu mai exista cale de intoarcere din punct de vedere fiscal. Impozitul trebuie sa-l platiti chiar daca nu acordati dividendele.

Acte normative aplicabile:
Art. 36 alin. (2)-(4), art. 67 alin. (1), art. 116 alin. (2) lit. c) si alin. (5), art. 117 lit. h) si art. 118 alin. (1) din Codul fiscal
Pct. 1002 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Art. I pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
Pct. 222 alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005)

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit  numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!



Tags: dividendepersoana juridica romanapersoana juridica strainacota impozitare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Termenul-limita pentru plata impozitului pe dividende
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."