Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea tranzactiilor privind imobilizarile necorporale



Imobilizarile necorporale, denumite si imobilizari nemateriale sau active intangibile, nu imbraca forma de bunuri fizice concrete. Reglemntarile contabile din Romania clasifica imobilizarile necorporale in structuri precum:

  • cheltuieli de constituire;
  • cheltuieli de dezvoltare;
  • concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare;
  • fond comercial, in cazul in care a fost achizitionat;
  • si alte imobilizari necorporale.

Cheltuielile de constituire reprezinta cheltuieli generate de constituirea intreprinderii ca persoana juridica distincta, ca de exemplu: taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emiterea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, cheltuieli de prospectare a pietei si de publicitate.

Atentie!

Conform reglementarilor contabile din Romania, societatea poate capitaliza cheltuielile de constituire, spre deosebire de normele internationale care nu permit capitalizarea unor astfel de cheltuieli, ci impun recunoasterea lor in contul de profit si pierdere, in perioada in care respectivele elemente apar.

Cheltuielile de dezvoltare sunt cheltuielile care se atribuie distinct activitatii de dezvoltare sau care pot fi alocate in mod rational acesteia. In acest context se impune o delimitare a activitatii de cercetare si dezvoltare din resurse proprii.

Concesiunea este conventia prin care o persoana fizica sau juridica dobandeste dreptul de utilizare a anumitor bunuri sau servicii in schimbul unor beneficii pentru concesionar.

Brevetele, licentele, marci, alte drepturi si valori similare reprezinta drepturi de proprietate industriala sau intelectuala, dupa caz.

Fondul comercial reprezinta o parte nemateriala din fondul de comert care nu figureaza in cadrul celorlalte elemente de patrimoniu, dar care contribuie la mentinerea sau dezvoltarea potentialului de activitate al societatii, reprezentat de clientela, vad comercial, reputatie, debusee, pozitie geografica.

Cheltuielile de constituire ale societatii comerciale pot fi platite din disponibilitatile banesti existente in casierie, in conturile de la banca sau pot fi achitate de actionari sau asociati, care devin creditorii societatii.


Tags: imobilizarile necorporaleconcesiunibrevetelicentemarci comercialefondul comercialcheltuielile de constituire


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contabilitatea tranzactiilor privind imobilizarile necorporale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."