Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal. Noile modificari: impozite, TVA, accize



Noutate


Recent am asistat la o noua modificare a Codului fiscal. Astfel, in Monitorul Oficial nr. 705 din 16 octombrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Care sunt noutatile?

1. Modificari privind impozitul pe profit

Referitor la venituri si cheltuieli din tranzactii pe piata de capital
In perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sunt venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil. In aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Referitor la cheltuielile cu pensiile facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate Incepand cu 1 ianuarie 2009, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative sunt deductibile la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Codul fiscal, prieten sau dusman?
Ceva ce dvs. trebuie sa aflati neintarziat!

Astfel, limita de deductibilitate pentru aceste cheltuieli se va majora de la 200 euro la 400 euro.

De asemenea, nivelul de deductibilitate pentru cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate se va majora, incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 200 euro la 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Referitor la pierderile de valoare pe piata de capital
Nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora.
Exceptia nu se aplica pentru cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a titlurilor de participare tranzactionate pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv.

Atentie!
In perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv, nu se impoziteaza profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.

2. Modificari privind impozitul pe venit

Referitor la activitatile independente
In ceea ce priveste veniturile din activitatile independente, incepand cu 1 ianuarie 2009, nivelul de deductibilitate pentru contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii acultative s-a majorat de la 200 euro la 400 euro anual pentru o persoana.

De asemenea, se va majora nivelul de deductibilitate pentru prima de asigurare voluntara de sanatate, de la 200 la 250 euro anual pentru o persoana.

Pentrumai multe detalii apasa aici



Tags: codfiscaltvaaccizemodificariougcodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Codul fiscal. Noile modificari: impozite, TVA, accize
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."