Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre vanzarea cladirilor in regim de scutire fara drept de deducere



Despre vanzarea cladirilor in regim de scutire fara drept de deducere


Prin H.G. nr. 1.618 din 4 decembrie 2008, publicata in M.Of. nr. 865 din 22 decembrie 2008 s-au adus noutati privind aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA pentru vanzarea cladirilor si a terenurilor aferente. S-a modificat astfel continutul punctului 37 alin. (1), elaborat pentru aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Acest articol de lege reglementeaza livrarea in regim de scutire fara drept de deducere a constructiilor si a terenurilor, cu exceptia constructiilor noi si a terenurilor construibile.

Pana la data de 31 decembrie 2008 inclusiv, s-a facut precizarea ca terenul pe care este construit un bun imobil, inclusiv terenul aferent unui bun imobil, urmeaza regimul bunului imobil in situatia in care cele trei elemente sunt proprietati indivizibile.

Dupa data de 1 ianuarie 2009 inclusiv, elementul de noutate consta in faptul ca regimul de scutire fara drept de deducere a TVA este aplicabil doar in situatia in care constructia si terenul pe care este edificata formeaza un singur corp funciar, identificat printr-un singur numar cadastral si numai daca sunt respectate anumite cerinte.

Astfel, incepand cu anul 2009, aplicarea regimului de taxare pentru vanzarea unei constructii este conditionata de valoarea cladirii comparativ cu valoarea terenului aferent.

Practic, pot exista trei situatii care conditioneaza aplicarea regimului de taxare:

1. cand valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei, caz in care terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul de taxare aferent constructiei;

2. cand valoarea constructiei este mai mica decat valoarea terenului, caz in care cladirea urmeaza regimul terenului pe care este construita;

3. cand terenul si constructia au valori egale, caz in care corpul funciar urmeaza regimul de taxare a bunului imobil cu suprafata cea mai mare. In aceasta situatie se are in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.

Retineti!
Prin normele modificate se face precizarea ca valoarea terenului si valoarea constructiei se poate dovedi numai in baza unui raport de expertiza.

Prin acelasi act normativ, la punctul 37 din Normele de aplicare a Codului fiscal, dupa alin. (5) s-a inserat un nou alineat, alin. (6), prin care se face precizarea ca incadrarea corecta a unui teren la momentul vanzarii acestuia de catre proprietar, respectiv in categoria „teren construibil“ sau in categoria „teren cu alta destinatie“, este cea mentionata in certificatul de urbanism emis.

La art. 141 alin. (2) lit. f), terenul construibil este definit drept un teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii.

Certificatul de urbanism este reglementat prin Legea nr. 50 din 29 iulie 1991, republicata, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii fiind definit la art. 6 alin. (1) drept un act de informare publica prin care autoritatile locale fac cunoscute solicitantului, printre altele, elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si al constructiilor existente la data solicitarii asa cum rezulta din planurile urbanistice sau din planurile de amenajare a teritoriului.

Certificatul de urbanism se emite si se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii in care trebuie mentionat si scopul emiterii acestuia.

Pentru mai multe detalii apasa aici



Tags: tvavanzarea cladirilorcodul fiscaldeducere tvataxa


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Despre vanzarea cladirilor in regim de scutire fara drept de deducere
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."