Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dobanzile datorate nerezidentilor. Cum se impoziteaza?



Studiu de caz:

Sunteti o societate comerciala, persoana juridica romana, si trebuie sa acordati dobanda unei alte societati dintr-un alt stat membru.

Cum procedati in acest caz? Cine plateste impozitul? Cum se calculeaza impozitul in cazul in care detineti certificatul de rezidenta fiscala? Dar in cazul in care nu-l detineti?

Dobanzile obtinute de un nerezident de la o persoana juridica romana sunt venituri impozabile obtinute din Romania. Impozitul se calculeaza diferit, in functie de situatie, respectiv daca exista sau nu certificat de rezidenta fiscala.

1. Ce este certificatul de rezidenta fiscala si la ce foloseste el? Certificatul de rezidenta fiscala este documentul eliberat de autoritatea competenta din statul sau de rezidenta al nerezidentului si care serveste la aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri. Prin urmare, pentru a beneficia de efectele conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala.

2. In cazul in care nu detineti certificatul de rezidenta fiscala al beneficiarului dobanzii Impozitul datorat se calculeaza astfel:

a) fie prin aplicarea cotei de 10% asupra dobanzilor acordate, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- beneficiarul efectiv al acestor venituri este o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, situat intr-un alt stat membru;

- beneficiarul efectiv al dobanzilor sa detina minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana; la data inregistrarii venitului din dobanda, beneficiarul efectiv al dobanzilor, detine participatia minima de 25% pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani care se incheie la data platii dobanzii;

b) fie prin aplicarea cotei de 16% in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de mai sus. Impozitul se calculeaza si se retine in momentul platii venitului. Acesta se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat.

Cursul de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

De retinut
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobanzile obtinute din Romania de persoane juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene sunt scutite de impozit daca:
- beneficiarul efectiv al dobanzilor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana;
- la data inregistrarii venitului din dobanda detine participatia minima de 25% pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani care se incheie la data platii dobanzii.
3. In cazul in care detineti certificatul de rezidenta fiscala al beneficiarului dobanzii In cazul in care exista o conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impozit ce se aplica venitului respectiv nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie.

In acest sens, distingem doua situatii: fie aplicam cota prevazuta de legislatia interna in situatia in care cota de impozitare din legislatia interna este mai favorabila decat cea din conventia de evitare a dublei impuneri; fie aplicam cota prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri in situatia in care cota de impozitare din conventie este mai favorabila decat cea din legislatia interna.

Pentru mai multe detalii apasa aici



Tags: nerezidenticertificat de rezidenta fiscalaevitarea dublei impuneri


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Dobanzile datorate nerezidentilor. Cum se impoziteaza?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
Admin 01-Apr-2009
Stimate domn Anghel R.,

o notificare urgenta la managerul sucursalei CEC unde aveati eliberta carnetul CEC sau la managerul general al bancii CEC prin care, in termenii clari dar duri sa ii explicati situatia solicitand rezolvarea favorabila (eventual temeiul in baza caruia au operat aceasta tranzactia fara acorudl dvs.), in regim de urgenta, iar in incheiere sa folositi o formulare prin care ii instintati ca vor fi dati in judecata!
2
anghel r. 03-Mar-2009
in anul 89 bunicii mi-au pus pe un libret de economi suma de 1000lei, in 97 mi-a fost calculata dobanda la acesti bani in valoare de 888lei, aveam deci suma totala 1888lei, in 98 s-a calculat din nou dobanda in valoare de 94 de lei, suma totala fiind 1982lei. din 98 si pana in prezent 2009 nu am mai fost cu libretul la c.e.c. pt a fi operata dobanda si nici nu am retras bani de pe el, acum cand am fost la cec, sa vad ce este cu libretul meu, daca pot scoate bani, mi s-a spus ca bani au fost varsati la bugetul statului??????cum este posibil asa ceva? de ce nu am fost informat si eu, nu mis-a trimis nici o instiintare, ei practic s-au folosit de bani mei 20 de ani si acum isi bat joc de mine......ce pot face ca sa imi recuperez acesti bani, cineva a muncit pt ai strange si practic cecul ne fura cu nonsalanta....va rog daca stie cineva cum trebuie sa procedez, va rog din suflet sa imi spuna.....multumesc anticipat.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."