Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesionarea creantelor fiscale. Procedura si semnificatie



Noutate


Fiscul va putea cesiona creantele pe care le detine impotriva contribuabililor.
Ce inseamna aceasta pentru contribuabil? Cine poate cesiona creantele fiscale? Care sunt creantele fiscale ce pot fi cesionate? Care este procedura de cesiune a acestora? La toate aceste intrebari ne raspunde un act normativ recent: Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.173/2008 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, publicat in Monitorul Oficial nr. 642 din 8 septembrie 2008.

1. Cine poate cesiona creantele fiscale?
ANAF poate cesiona creantele fiscale administrate de aceasta sau de unitatile sale subordonate.

607 spete fiscal-contabile solutionate iti explica acum cele mai importante 4 "capitole" din Codul Fiscal:

- Impozitul pe profit
- TVA
- Impozitul pe Salarii/Venituri
- Procedurile Fiscale


2. Ce creante fiscale se pot cesiona?
Pot fi cesionate numai creantele fiscale cuprinse in:

a) titluri executorii provenite din transformarea titlurilor de creanta fiscala (declaratii fiscale, decizii de impunere, definitive in sistemul cailor administrative de atac);
b) hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, dupa caz;
c) tabloul definitiv al creantelor;
d) alte titluri executorii.

! Important
Sumele pentru care se initiaza procedura de cesiune a creantelor fiscale trebuie sa fie confirmate printr-un certificat de atestare fiscala.

Valoarea nominala a creantelor fiscale ce urmeaza a fi cesionate reprezinta valoarea creantelor fiscale ce se intentioneaza a fi cesionate, astfel cum sunt acestea individualizate in titlurile executorii.

! Atentie
Obligatiile fiscale accesorii aferente creantelor bugetare care fac obiectul cesiunii de creanta, calculate pana la data la care are loc semnarea contractului de cesiune, raman in sarcina debitorului fiscal.

Cu alte cuvinte, desi exprimarea legiuitorului este neclara, majorarile de intarziere, calculate pana la data semnarii contractului de cesiune, nu fac obiectul cesiunii.
In situatia in care nu se realizeaza cesiunea creantelor fiscale sau intervine rezolutiunea contractului de cesiune de creanta, obligatiile fiscale raman in sarcina debitorului fiscal.

3. Care este procedura de cesiune a creantelor fiscale?
Atribuirea contractului de cesiune a creantelor fiscale se realizeaza prin cerere de oferte sau prin licitatie, dupa caz.
Procedura de cesiune a creantelor fiscale incepe prin publicarea unui anunt intr-un cotidian de circulatie nationala si locala, precum si pe pagina de internet a ANAF.

ANAF va notifica debitorului fiscal intentia de cesionare a creantei fiscale, cu minimum 15 zile inainte de data publicarii anuntului privind cesiunea creantelor fiscale. De asemenea, daca cesiunea creantei fiscale nu se va realiza, ANAF va trimite o notificare in acest sens debitorului fiscal.
Debitorul fiscal cedat poate participa la sedinta de deschidere a ofertelor si la sedintele de licitatie.

Ofertantii vor plati o taxa de participare in valoare de 2% din valoarea nominala a creantelor fiscale ce urmeaza a fi cesionate. Acestia pot constitui insa si garantii sub forma scrisorii de garantie bancara emisa in favoarea organului fiscal unde este inregistrat debitorul fiscal cedat, emisa de o institutie de credit cu sediul in Romania.

Adjudecarea se face in favoarea ofertantului care a oferit cel mai mare pret, pret care trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea nominala a creantelor. In cazul in care doi sau mai multi ofertanti au ofertele cu valoarea cea mai mare si acestea sunt egale, este declarata castigatoare oferta cu valoarea cea mai mare si cu termenul cel mai scurt de plata. Daca nu se prezinta ofertanti calificati sau nu se obtine cel putin valoarea nominala a creantelor fiscale, comisia nu atribuie contractul de cesiune de creanta.
Dupa data de 1 a lunii urmatoare lunii in care s-a facut notificarea debitorului fiscal cedat si pana la data realizarii cesiunii de creanta, orice plata facuta de acesta se considera a fi efectuata in contul creantelor sale fiscale curente sau viitoare.

4. Ce se intampla dupa efectuarea cesiunii creantelor fiscale?
In termen de 5 zile de la data intocmirii procesului-verbal, organul fiscal va restitui taxa de participare participantilor care au depus oferte de cumparare si care nu au fost declarati adjudecatari.
In cazul adjudecarii, taxa se retine in contul pretului. Scrisoarea de garantie bancara se valorifica de organul fiscal competent in cazul in care ofertantul este declarat adjudecatar.

Prin contractul de cesiune al creantelor fiscale se transmit cesionarului toate garantiile ce insotesc creantele fiscale cedate.

5. Ce garantii are cesionarul?
Sumele care fac obiectul cesiunii de creante fiscale trebuie sa fie atestate printr-un certificat de atestare fiscala nefiind necesara recunoasterea lor de catre debitor.
Cesionarul creantei fiscale preia ca urmare a cesiunii de creanta toate drepturile cedentului, cu exceptia celor conferite de calitatea de creditor bugetar; adica procedura de executare a debitorului nu va fi cea reglementata de Codul de procedura fiscala, ci cea comuna, la care trebuie sa recurga ceilalti creditori (in afara organelor fiscale) persoane fizice sau juridice.

ANAF are obligatia de a raspunde pentru existenta creantei stabilite prin certificatul de atestare fiscala si cuprinsa in contractul de cesiune de creanta. Insa dupa semnarea contractului de cesiune, ANAF va fi descarcata de orice obligatie de garantie.

In mod corespunzator, nici in situatia in care creanta fiscala care face obiectul cesiunii este contestata ANAF nu are nicio obligatie de garantie.

Concluzie
Intrucat dupa semnarea contractului de cesiune ANAF va fi descarcata de orice obligatie de garantie, rezulta ca Fiscul, in realitate, se preface ca raspunde. El „raspunde“ numai cat timp ne arata creanta; dupa ce ne-a transmis-o este liber de orice raspundere.

Din punct de vedere juridic si moral, aceasta dispozitie este incalificabila, avand in vedere ca oricum, inainte de semnarea contractului, Fiscul nu are in fata cui „sa raspunda”.

Acte normative aplicabile:
Art. 1, art. 2 alin. (1) si (2), art. 5 alin. (1)-(3), art. 6 alin. (1), art. 8, art. 9, art. 12, art. 15, art. 19, art. 24, art. 25, art. 29, art. 30, art. 34 si art. 46 din Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.173/2008 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala Art. 1751 din Codul de procedura fiscala
( Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual octombrie 2008)

 


Tags: creanteanafcreante fiscaleprocedura de cesiune


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cesionarea creantelor fiscale. Procedura si semnificatie
Rating:
Nota: 4 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
magda popescu 15-Dec-2009
As vrea mai multe informatii; care sunt obligatiile cedentului?
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"