Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea investitiilor efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul contractelor de concesiune



drd. Adelina Blajanu

Contabilitatea investitiilor efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul contractelor de concesiune

Ce sunt contractele de concesiune?

Ideea concesionarii unui bun public a fost prezenta inca din dreptul roman . Concesiunea a aparut initial ca un obicei de a transforma folosinta pamantului in ceva perpetuu, bazat pe un contract prin care se stipula ca proprietarul pastra proprietatea bunului concesionat, iar concesionarul avea dreptul de posesiune si folosinta si se obliga sa plateasca proprietarului o renta.

In economia moderna, concesiunea s-a extins si asupra bunurilor si chiar serviciilor, care apartin statului, fie unitatilor administrativ-teritoriale, datorita posibilitatii autoritatii publice de a incredinta gestiunea serviciilor publice, fie unei persoane fizice, fie unei persoane juridice.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 contureaza conceptul de contract de concesiune de lucrari publice si cel de contract de concesiune de servicii, dupa cum urmeaza:

  • contract de concesiune de lucrari publice – reprezinta acel contract, care are aceleasi caracteristici ca si contractul de lucrari. Deosebirea este ca in contrapartida lucrarilor executate contractantul, in calitate de concesionar, primeste din partea autoritatii contractante, in calitate de concedent, dreptul de a exploata rezultatul lucrarilor pe o perioada determinata sau acest drept insotit de plata unei sume de bani prestabilite.
  • contract de concesiune de servicii – reprezinta acel contract, care are aceleasi caracteristici ca si contractul de servicii. Deosebirea este ca in contrapartida serviciilor prestate contractantul, in calitate de concesionar, primeste din partea autoritatii contractante, in calitate de concedent, dreptul de a exploata serviciile pe o perioada determinata sau acest drept insotit de plata unei sume de bani prestabilite.

Aplica acum cele 9 reguli de aur
pentru inregistrari contabile fara cusur!

Participantii contractului de concesiune

Participantii in cadrul contractului de concesiune sunt concedentul si concesionarul.

Au calitatea de concedent, in numele statului, judetului, orasului sau comunei:

  • ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, pentru bunurile proprietatea publica sau privata a statului ori pentru activitatile si serviciile publice;
  • consiliile judetene, consiliile locale sau institutiile publice de interes local, pentru bunurile proprietate publica ori privata a judetului, orasului sau comunei ori pentru activitatile si serviciile publice de interes local.

Calitatea de concesionar poate fi atribuita oricarei persoane fizice sau juridice de drept privat, romana ori straina.

Incetarea contractului de concesiune

Incetarea contracului de concesiune se face in conformitate cu clauzele contractuale. Astfel, incetarea contractului de concesiune poate interveni:

  • la expirarea duratei stabilite in contractul de concesiune;
  • in cazul in care interesul national sau local o impune, prin denuntarea unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina concedentului;
  • in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concesionar, prin rezilierea unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri in sarcina concesionarului;
  • in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, prin rezilierea unilaterala de catre concesionar, cu plata de despagubiri in sarcina concedentului;
  • la disparitia, dintr-o cauza de forta majora, a bunului concesionat sau in cazul imposibilitatii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renuntare, fara plata unei despagubiri.

Ce reprezinta investitiile la mijloacele fixe amortizabile?


Conform reglementarilor contabile in vigoare, prin i mobilizari corporale in curs de executie se intelege investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz.

Imobilizarile corporale in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz.

Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat.

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: contract de concesiunemijloace fixecontabilitate investitiilorcontabilejuridicecontract


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contabilitatea investitiilor efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul contractelor de concesiune
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."