Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se schimba Legea pensiilor: femeile vor iesi la pensie la 65 de ani



Premierul Emil Boc a anuntat marti dimineata ca Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pe legea pensiilor, aceasta urmand a fi bazata pe principiul "contributivitatii": "cu cat contribui mai mult, cu atat pensia va fi mai mare".

Premierul a mai afirmat ca, in prezent, un contribuabil, sustine 1,2 pensionari. De asemenea, angajatorii sustin 20,8% din contributia la sistemul pensiilor, iar angajatul, 10,5%. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a intarit declaratiile premierului, afirmand ca, in Romaia, exista 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de contribuabili.

Emil Boc a mai spus ca s-a constatat o triplare a numarului de pensionari anticipate.

De asemenea, Guvernul a mai decis reducerea cu 20% a personalului din cabinetele demnitarilor, iar pensiile speciale ale demnitarilor vor fi desfiintate, adaugand ca reducerea de personal se face incepand cu cabinetul primului-ministru, cabinetele ministrilor si pana la administratia locala.

Primul-ministru mai spus ca pensia minima este de 350 de lei, iar cea mai mare pensie din Romania este de 35.000 lei, de o suta de ori mai mare.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

O alta masura luata de Executiv este cresterea varstelor de pensionare pana in 2014 la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, iar, pana in 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta, 65 de ani.

"Eu sunt dispus sa imi pun mandatul la bataie: ori pleaca legea, ori cade Guvernul. Iar din punctul meu de vedere sa stiti ca personal as fi onorat ca un Guvern pe care il reprezint sa cada datorita acestei legi. Amenintarea ca va fi o motiune de cenzura nu ma sperie", a declarat premierul.

De asemenea, Proiectul de Lege privind reforma sistemului de pensii propune inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.

Pensionarea anticipata nu poate depasi 60 de luni (5 ani) fata de varsta standard de pensionare, iar in perioada de anticipare persoana nu poate cumula pensia anticipata cu un venit salarial. La împlinirea varstei standard de pensionare, penalizarea se ridica, potrivit unei Note privind sistemul unitar de pensii publice din Romania.  

Alte informatii pe e-juridic.ro


Tags: calcul pensielegea pensiilor actualizatapensie anticipatala pensiecalcul pensie anticipatapensiepensiipensie anticipata femeilegea pensiilorgheorhe pogea


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Se schimba Legea pensiilor: femeile vor iesi la pensie la 65 de ani
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

CCR: Decizie privind procesul si dreptul la vot

CCR: In iunie, nu am sanctionat modificarea legislatiei in anul cu alegeri, ci consecintele negative asupra procesului si a dreptului la vot Curtea...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Decizia CCR: Starea de incompatibilitate

In ziua de 21 noiembrie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Plafonul maxim in limita caruia se poate deconta chiria pentru magistrati

In Monitorul oficial nr. 207 a fost publicat Ordinul nr. 259 privind procedura de acordare a compensatiei lunare pentru chirie, precum si pentru...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt examen pentru dobandirea calitatii de practician in insolventa

UNIUNEA NATIONALA A PRACTICIENILOR ÎN INSOLVENTA DIN ROMANIA organizeaza in ziua de sambata 12 mai 2012 ora 9:00 in salile Facultaii de Drept...
Resurse juridice
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Dalia 18-Mar-2010
Buna ziua,

cum sa-nteleg "cresterea varstelor de pensionare pana in 2014 la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, iar, pana in 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta, 65 de ani."

Daca eu suntnascuta in 1956 , deci 60 de ani voi impli 2016 astea inseamna ca voi iesi la 2016 la 60 de ani sau 2021 la 65 de ani?

multumesc,
Dalia Bajzath
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"