Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RECUPERAREA DEBITELOR



Una dintre problemele cele mai des intalnite in cadrul agentilor economici romani este neincasarea facturilor emise, de la beneficiari.

Acesta problema este intr-o mare masura rezolvata de societatile mari fie prin crearea de birouri speciale in organigrama proprie, fie prin angajarea unor case de avocatura sau a unor firme internationale specializate in acest domeniu.

Desi se confrunta cu acelasi tip de probleme intreprinderile mici si mijlocii au mari dificultati in rezolvarea acestora deoarece din motive de limitare a cheltuielilor nu pot recurge la aceleasi solutii.

Din acest motiv aceste societati raman de multe ori cu facturi neincasate si sume nerecuperate, fapt ce atrage diminuarea profiturilor societatilor si provoaca de multe ori pierderi in cadrul exercitiului financiar anual.

Dobandeste acum succesul financiar jucand totul pe


o singura carte:
Consilier – Management financiar!

Etapele procesului de recuperare a debitelor

Procesul de recuperare creante presupune parcurgerea a doua etape:

  • Solutionarea pe cale amiabila a recuperarii debitelor datorate
  • Solutionarea prin actiune in justitie

Solutionarea pe cale amiabila

Aceasta presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

a) expedierea prin posta cu confirmare de primire a unei notificari

b) contactarea telefonica a debitorului pentru informarea si pe aceasta cale asupra situatiei intervenite si sublinierea necesitatii efectuarii platilor, aducand la cunostinta debitorului riscurile caruia acesta se supune prin lipsa cooperarii:

  • actionarea in instanta pentru recuperarea debitului;
  • stabilirea in sarcina debitorului si a altor cheltuieli decurgand din neplata la timp a sumelor datorate si ca urmare a actionarii in justitie.

Notificarea trimisa debitorului trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

  • cuantumul debitului pe care il are in sarcina debitorul;
  • valoarea penalitatilor aferente acestei sume (daca contractul dintre parti prevede o astfel de clauza);
  • termenul in care se solicita efectuarea platilor restante;
  • conturile in care se pot vira sumele datorate.

In vederea recuperarii cat mai rapide a sumelor pe care nu le-ati incasat se pot intreprinde negocieri cu debitorii dvs. atat in mod direct intalniri atat la sediul societatii debitoare cat si la sediul societatii dvs, in functie de receptivitatea debitorului, cat si in mod indirect telefonic, fax, posta electronica, scrisori.

Solutionarea prin actiune in justitie

Solutionarea prin actiune in justitie se realizeaza pe calea Ordonantei nr. 5/2001 privind procedura de urgenta pentru somatia de plata avand in vedere ca acesta ordonanta deroga de la dreptul comun in ceea ce priveste litigiile comerciale ce au la baza neachitarea obligatiilor asumate prin contract sau comenzi, avand termene mai scurte decat procedura obisnuita.

Aceasta solutie se impune in cazul in care nu reusiti recuperarea pe cale amiabila a debitelor.

In cazul in care va hotarati spre o astfel de solutionare trebuie sa aveti in vedere taxele de timbru si timbru judiciar, onorariul si/sau taxele percepute de executorul judecatoresc, taxele postale si orice alte taxe ce vor fi necesare recuperarii debitului si vor fi suportate de catre dvs.

Recuperare debite prin firme specilizate

Pentru a recupera debitele puteti apela la o firma specilizata in acest domeniu.

Daca decideti sa apelati la o astfel de firma recuperatoare trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceasta va aplica un comision pentru serviciile oferite.

Comisionul va fi aplicat fiecarui debit efectiv recuperat si primit de catre dvs. Comisionul va fi calculat si perceput pentru sumele (debitele) efectiv recuperate de catre dvs. pentru perioada dupa semnarea contractului si pana la incetarea acestuia.

Personalul unei firme de recuperari de debite este format din consilieri juridici cu experienta specializati in executare silita, recuperare creanta, drept comercial, drept financiar.

O astfel de societate de recuperare de debite se bazeaza de obicei pe principiul recuperare debit-plata, adica daca nu recupereaza banii nu sunt platiti de catre client.

Daca apelati la societatile specializate in recuperarea debitelor iata care sunt etapele ce vor urma:

1. Semnare CONTRACT

Se semneaza contractul de recuperare creante cu firma creditoare.

Dupa semnarea contractului urmeaza ca firma recuperatoare sa intocmeasca un dosar complet, compus din toate actele ce stau la baza litigiului (avize, facturi, contracte, corespondenta, plati partiale, etc).

2. Investigare DEBITOR

Societatea de recuperare debite face o investigare a existentei debitorului, cu identificarea sediului, asociatilor, a domiciliului acestora, a administratorilor, a bunurilor inscrise in arhiva de garantii reale, etc.

3. Verificare juridica DEBITOR

Se verifica daca debitorul mai are inregistrate alte dosare de judecata sau de executare silita. Toate aceste demersuri sunt integral in sarcina societatii recuperatoare.

4. Contactare DEBITOR

Societatea recuperatoare va contacta debitorul pentru a stabilii daca o varianta amiabila de recuperare a creantelor dvs. este posibila.

5. Somatie scrisa la DEBITOR

In continuare, se emite o somatie scrisa in numele societatii recuperatoare, in urma careia se solicita debitorului stabilirea unei intalniri pentru a discuta termenul si modalitatea de plata.

6. Procedura JURIDICA

Daca dupa un timp stabilit, impreuna cu dvs. si debitor creanta nu este achitata, se trece la procedura judiciara, societatea recuperatoare reprezentand interesele dvs, in fata instantei de judecata si in fata executorului judecatoresc.

7. Recuperare CREANTE

Recuperarea propriu-zisa a creantelor dvs. si transferul acestora in contul dvs.

8. Incheiere CONTRACT

Transferul catre societatea recuperatoare a sumei ce reprezinta onorariul stabilit si incheierea oficiala a contractului.

Fazele recuperarii debitelor scadente

Recuperarea debitelor neachitate, deja scadente, comporta doua faze:

  • Prima faza este obtinerea unui titlu executoriu (un inscris care, potrivit legii, poate fi pus in executare silita).
  • A doua faza este executarea acestui titlu.

Obtinerea unui titlu executoriu

Exista doua cai de obtinere a unui titlu executoriu privind datoriile:

  • prima consta in semnarea de catre debitor a unei conventii-angajament de plata, prin care:

recunoaste debitul, se angajeaza sa-l plateasca intr-un anumit termen (eventual in mod esalonat) si dintr-o anumita sursa (de exemplu, prin retinere din salariu sau alt venit periodic si sigur).

  • a doua este actionarea debitorului la judecatorie (cea de sector in Bucuresti si cea locala in

afara capitalei).

Executarea titlului executoriu

Dupa obtinerea hotararii judecatoresti definitive, urmeaza executarea, dar trebuie intai incercata obtinerea executarii de buna voie de catre debitor a hotararii (convingerea acestuia sa achite debitul de bunavoie, eventual esalonat – in transe, in care scop se poate incheia o conventie intre societatea dvs si acesta.

In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie hotararea, trebuie recurs la executorii judecatoresti.

Initial debitorul va fi somat prin intermediul acestora, cu fotocopie dupa hotararea investita cu formula executorie, sa o execute intr-un termen scurt (cateva zile).

In cazul in care somatia nu are efect, societatea dvs. trebuie sa afle daca debitorul are venituri de incasat in mod periodic de la un tert (chirias, client, alt debitor al altei obligatii periodice), pentru a incerca o eventuala poprire asupra acestor venituri, precum si daca debitorul are bunuri mobile executabile sau bunuri imobile in proprietate.

Dupa ce afla aceste date, reprezentantul societatii dvs. trebuie sa aleaga o cale de executare dintre poprirea pe venituri, executarea silita, in care scop trebuie sa consulte executorii judecatoresti, de pe raza lor teritoriala.

Activitatile executorului sunt consemnate in procese verbale care se comunica partilor.

In activitatea sa, executorul poate actualiza debitele conform ratei inflatiei si poate beneficia de ajutorul fortei publice atunci cand debitorul se opune in mod nejusitificat executarii silite.

Rangul creditorilor

Trebuie stiut faptul ca, in cadrul executarii silite pornite societatea dvs., pot aparea si alti creditori ai debitorului (statul, o banca etc.).

Legea stabileste ranguri ale creditorilor. Regula este ca creditorul/creditorii de rang superior sunt despagubiti inaintea celor de rang inferior, in limita debitelor catre primii, si, daca mai raman sume dupa plata catre acestia, se repartizeaza creditorilor de rang inferior imediat urmator.

Ordinea creditorilor este urmatoarea:

  • primul rang apartine creditorilor avand de incasat cheltuieli de judecata si executare,
  • al doilea apartine celor care au de incasat salarii,
  • al treilea organelor/institutiilor de stat care colecteaza taxe, impozite, contributii la CAS etc.,
  • al patrulea creditorilor gajisti si ipotecari,
  • al cincilea celorlalti creditori, numiti chirografari, intre care se numara si societatea dvs.

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: recuperarea debitelorfacturifacturi neincasatemanagementcreantefinanciardebitor


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

RECUPERAREA DEBITELOR
Rating:
Nota: 4.4 din 10 voturi

Articole conexe

Pastrati-va reputatia in mediul online

de Www.ideideafaceri.ro
Prezenta online este obligatorie in mediul de afaceri, fara de care firma dvs. "nu exista". Trebuie pastrata o reputatie favorabila pentru a ne creste...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Sumar Seminar Online - Granturi POS DRU 2010

de Organizator: Rentrop & Straton
Generalitati In luna iunie a acestui an sunt programate o serie de apeluri de proiecte pentru principalele scheme de finantare tip grant ale POS...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Fermierii pot depune online cererile de plata pe suprafata Bucuresti

Aplicatia de depunere online a cererilor de platape suprafata- IPA online - este disponibilapentru fermieri, incepand de luni, a anuntat Agentia de...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Cum sa speculezi tendintele pe timp de criza, utlizand directii date de altii?

de Cristina Zgheran
Cum sa speculezi tendintele pe timp de criza, utlizand directii date de altii?Guideline-Uri pentru piata financiar-bancare. Sunt inca directii si...
Management si afaceri
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
mormin 08-Mai-2010
doresc cartea memegment financiar contra cost
2
mormin 02-Feb-2010
daca se poate doresc o carte Meneger consilir contra cost la domiciliu. vaslui str. donici bl.20 tel.0762262702 va multumesc s-au alte solutii de abonamet
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."