Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Semnalarea, cercetarea si raportarea bolilor profesionale



Bolile profesionale se semnaleaza, se cerceteaza si se raporteaza indiferent daca sunt sau nu urmate de incapacitate de munca. In calitate de angajator, aveti obligatia de a pune la dispozitia celor in drept (medic de medicina muncii, medic specialist de medicina muncii din cadrul autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti) datele si documentatia necesare pentru determinarea cauzelor imbolnavirii.

Definitii

Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca. Afectiunile suferite de elevi si studenti in timpul efectuarii instruirii practice sunt, de asemenea, boli profesionale.

Boala legata de profesiune este boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natura profesionala.

Infractiune:
Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda; daca fapta a fost savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, potrivit art. 39 alin. (8) lit. b) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.

Cine are obligatia de a semnala bolile profesionale?

Semnalarea bolilor profesionale este procedura prin care se indica pentru prima oara faptul ca o boala ar putea fi de natura profesionala.

Orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale: examene medicale profilactice, consultatii medicale de specialitate. Medicul care suspecteaza o boala profesionala sau o intoxicatie acuta pro fesionala completeaza fisa de semnalare BP1 si trimite bolnavul cu a ceasta fisa la unitatea sanitara de me dicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul
de medicina muncii din structura spitalelor, in ve derea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.

Cum se realizeaza cercetarea bolilor profesionale?

Cercetarea bolii profesionale este procedura efectuata in mod sistematic, care are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al imbolnavirii respective.

Dupa primirea fisei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti cerceteaza in termen de 7 zile, avand in vedere ruta profesionala, cauzele imbolnavirii profesionale.

Cercetarea se face in prezenta angajatorului sau a reprezentantului acestuia ori, dupa caz, a persoanelor fizice autorizate in cazul profesiilor liberale.

Cercetarea bolilor profesionale se finalizeaza cu redactarea si semnarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala.

Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala este semnat de toti cei care au luat parte la cercetare, conform competentelor, mentionandu-se in mod special cauzele imbolnavirii, responsabilitatea angajatorului si masurile tehnice si organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.

Procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se inmaneaza:
- angajatorului,
- medicului care a semnalat imbolnavirea, pentru evidenta imbolnavirilor profesionale si pentru a urmari realizarea masurilor prescrise,
- directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti,
- inspectoratului teritorial de munca participant la cercetare si
- asiguratorului la nivel teritorial.

Pe baza confirmarii caracterului profesional al imbolnavirii, medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea declara cazul de imbolnavire profesionala, completand fisa de declarare a cazului de boala profesionala BP2, care trebuie sa aiba stampila directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti si trebuie sa cuprinda data declararii.

O copie a procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se va inmana lucratorului a carui boala profesionala a fost infirmata in urma cercetarii.

In situatia in care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, dupa caz, persoana fizica autorizata in cazul profesiilor liberale sau inspectorul de munca ori lucratorul sau asiguratorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare ori cu masura tehnica sau organizatorica formulata, se pot adresa, in scris, intermen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala, Comisiei de experti de medicina muncii acreditati de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Sanatatii Publice. Solutiile adoptate in aceste situatii vor fi comunicate in scris celor interesati, in termen de 20 de zile de la data primirii contestatiei.

Cum se raporteaza bolile profesionale?

Bolile profesionale nou-declarate se raporteaza in cursul lunii in care s-a produs declararea, de catre directia de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la Centrul national de monitorizare a riscurilor din mediul comunitar - Compartimentul sanatate ocupationala si mediul de munca din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, precum si la structurile teritoriale ale asiguratorului stabilite conform legii.

O copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 se va inmana lucratorului diagnosticat cu boala profesionala.

INFO

Modelul pentru procesul-verbal de cercetare a cazului de boala profesionala se regaseste in Anexa nr. 20 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.

Modelul pentru fisa de semnalare BP1 se regaseste in Anexa nr. 19 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.

Modelul pentru fisa de declarare a cazului de boala profesionala BP2 se regaseste in Anexa nr. 21 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.

Lista bolilor profesionale ale caror de clarare, cercetare si evidenta sunt obligatorii este prevazuta in Anexa nr. 22 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.

Intoxicatia acuta profesionala reprezinta starea patologica aparuta brusc, ca urmare a expunerii organismului la noxe existente la locul de munca. Intoxicatia acuta profesionala se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, potrivit art. 37 alin. (1) si (3) din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca.

Tags: semnalareacercetarearaportarea bolilor profesionalemedicina munciisecuritatea si sanatatea in muncanorme metodologice


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Semnalarea, cercetarea si raportarea bolilor profesionale
Rating:
Nota: 4.6 din 10 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"