Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele care nu angajeaza si persoane cu dizabilitati risca amenzi!



Toate companiile cu mai mult de 50 de angajati sunt obligate printr-o noua modificare a legislatiei muncii sa incadreze 4% din salariati dintre persoanele cu dizabilitati.



Nerespectarea atrage dupa sine plata unei amenzi destul de mare, egala cu echivalentul salariilor minime pe care le-ar plati in situatia in care ar avea acesti angajati.

Mai exact, la 100 de angajati ar trebui sa existe 4 salariati cu dizabilitati, numarul crescand in mod proportional in functie de procentul de 4%. Amenda pentru companiile care nu respecta aceasta prevedere consta in echivalentul salariului minim brut pe tara inmultit cu numarul de posturi astfel neocupate.
 Exista insa si o alternativa la plata acestei amenzi, acestia putand alege sa nu plateasca amenda si sa cumpere, in schimb, produse sau servicii de la companiile care au angajati cu dizabilitati. Astfel, pentru o companie cu 100 de angajati, amenda va fi de 2.560 de lei, acesta fiind echivalentul a patru salarii minime.

Totodata, s-a lansat un nou proiect european, ce este dedicat integrarii sociale a persoanelor cu dizabilitati, denumit  "Retea regionala pentru Promovarea si Aplicarea Conceptelor Economiei Sociale, in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati". Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.


Acest proiect presupune si infiintarea unei baze de date a persoanelor cu dizabilitati apte de munca partial sau total. In cadrul acestui proiect a fost constituita si Reteaua Nationala  de Suport in vederea sprijinirii incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati din care fac deja parte mai multe ONG-uri, companii private, patronate si institutii publice.

Companiile care angajeaza persoane cu dizabilitati devin unitati protejate si se supun anumitor reguli, printre acestea fiind si cele care obliga la o perioada de proba de 45 de zile cu salariul integral pentru persoanele cu gradul I de invaliditate, neretinerea impozitului pe veniturile din salarii, precum si reinvestirea a 75% din profit in dotarile speciale ale locului de munca.



Tags: unitate protejatapersoane cu dizabilitatiamenzisalariati apti de muncareinvestirea profituluiobligatii fiscale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Firmele care nu angajeaza si persoane cu dizabilitati risca amenzi!
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."