Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebari si raspunsuri: Legislatia muncii



Autorizatia de munca

O societate extracomunitara (China), livreaza catre o societate din Romania o instalatie/fabrica. In contractul dintre cele doua firme se stipuleaza: livrarea se face "la cheie" asta insemnand ca partenerul chinez se obliga sa puna in functiune respectiva capacitate in Romania.

Intrebare: partenerul chinez daca isi va detasa in Romania, ingineri care sa urmareasca punerea in functiune a capacitatii, sau poate tehnicieni care sa dea o mana de ajutor la punerea capacitatii in stare de functionare trebuie sa obtina permis de munca pentru acesti "detasati"? Mentionez ca fiind o munca migaloasa, punerea in stare de functionare a capacitatii poate dura si 3 sau 4 luni.

Raspuns:

Legea 233/1999 privind permisele de munca a fost abrogata.
In prezent, potrivit O.U.G nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, strainii pot fi incadrati sau detasati pe teritoriul Romaniei in baza autorizatiei de munca. In conformitate cu dispozitiile acestei ordonante, autorizatia de munca pentru lucratorii straini detasati este necesara pentru desfasurarea de activitati lucrative pe teritoriul Romaniei pe o perioada mai mare de 60 de zile.


Prin strain se intelege persoana care nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.

Folositi ca t mai PROFITABIL capitalul uman al firmei dvs.!
primiti imediat cele mai eficente strategii HR usor de aplicat.
GRATUIT: "Cum sa evitati 33 de greseli majore in Managementul Resurselor Umane"

Redam in continuare dispozitiile O.U.G. nr. 56/2007 privind lucratorii detasati:
Art. 4 alin. (3) lit d)
(3) Autorizatia de munca se va elibera si strainilor care:
d) sunt detasati pe teritoriul Romaniei.
...........................................................................

Art. 6. - (1) Tipurile de autorizatii de munca ce pot fi acordate strainilor sunt urmatoarele:
b) autorizatia de munca pentru lucratorii detasati - da dreptul titularului sa presteze munca, pentru o perioada de maximum un an la un interval de minimum 5 ani, in baza deciziei de detasare de la un angajator persoana juridica straina la un angajator persoana juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate. In temeiul prevederilor acordurilor, conventiilor sau intelegerilor internationale la care Romania este parte, perioada pentru care lucratorul detasat desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei poate fi prelungita in conditiile si situatiile prevazute in mod expres de acestea;

...............................................................................................................

Art. 14 alin (2) Autorizatia de munca pentru lucratorii detasati este necesara pentru desfasurarea de activitati lucrative pe teritoriul Romaniei pe o perioada mai mare de 60 de zile.

Din contextul celor mai sus expuse, rezulta ca, daca lucratorii din China sunt detasati pe teritoriul Romaniei pe o perioada mai mare de 60 de zile este necesara eliberarea autorizatiei de munca in conditiile O.U.G. nr. 56/2007.

Mai este permisa calificare la locul de munca?

Intrebare:

Doresc sa stiu daca se mai poate califica la locul de munca in diferite meserii si ce normative reglementeaza acest lucru?

Raspuns:

Pentru calificarea la locul de munca puteti incheia un contract de calificare profesionala sau un contract de ucenicie.

Contractul de calificare profesionala este reglementat de art. 199 si urm. din Codul muncii potrivit carora:

- contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale.
- pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.
- contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
- pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Ucenicia la locul de munca este reglementata de art. 205 si urm. din Codul Muncii precum si de Legea nr. 279 din 5 octombrie 2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 907 din 11 oct. 2005, respectiv de Normele Metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi, publicate in Monitorul Oficial - Partea I - nr. 196din 2 martie 2006.



Tags: autorizatia de muncalegea 233/1999permisele de muncacalificarea la locul de muncacontract de calificare profesionala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Intrebari si raspunsuri: Legislatia muncii
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
Iacobescu Andreea 08-Iun-2009
Buna ziua, sunt angajata cu contract de munca in doua locuri, un contract este pentru 8 ore iar celalalt este pentru 4 ore. Sunt insarcinata in 23 de saptamani si as vrea sa stiu cum am sa fac cu concediul medical ca sa il pot da la ambele societati, pentru ca ulterior sa pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Va multumesc.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"