Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Forma scrisa: contract individual de munca versus contract colectiv de munca



Codul muncii stipuleaza in art. 16 “(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.

Intocmiti, in doar 5 minute ,
orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii!

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.”

Referitor la contractele colective de munca, Legea nr. 130/1996, republicata, prevede ca acestea se incheie in forma scrisa, se semneaza de catre parti, se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, iar contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati, al ramurilor de activitate sau la nivel national se depun si se inregistreaza la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii. Partile pot conveni ca data aplicarii clauzelor negociate sa fie ulterioara zilei de inregistrare a contractului.

Observam la contractul individual de munca ca forma scrisa nu il transforma intr-un contract solemn, forma scrisa nefiind o conditie de valabilitate, ci pentru a se asigurara un mijloc de proba in ceea ce priveste incheierea si intinderea drepturilor si obligatiilor partilor.

Spre deosebire de contractele individuale de munca, forma scrisa a contractului colectiv de munca este o conditie ad validitatem. In cazul contractelor colective, inregistrarea acestora din urma la institutiile abilitate este deosebit de importanta caci de la aceasta data contractul devine aplicabil, si doar prin acordul partilor de la o data ulterioara inregistrarii, niciodata insa anterior inregistrarii la organul administratiei publice desemnat.


Tags: contract individual de muncacontract colectiv de muncalegislatia muncii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Forma scrisa: contract individual de munca versus contract colectiv de munca
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

1ComentariiAdauga comentariul tau

1
roxana filip 07-Apr-2009
Buna ziua,
Sunt angajata pe postul de Economist, cu contract individual de munca la o firma din Piatra Neamt si nu mi-am primit salariul de doua luni de zile.Mentionez ca pe cartea de munca este trecut salariul minim pe economie . Cum as putea sa-mi recuperez salariul pentru cele doua luni tinand cont ca angajatorul plateste mai intai bilete la ordin in banca, plati catre furnizori restanti si alte cheltuieli.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."