Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Basescu critica judecatorii pentru dosarele privind licitatiile publice



Presedintele Traian Basescu le-a cerut magistratilor sa nu mai decida, prin hotararile lor, cine castiga o licitatie publica. In acest fel, considera seful statului, instantele se substituie Executivului.

Declaratia a fost facuta la sediul Ministerului Justitiei cu ocazia reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, la care a participat si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava.

Basescu: ”S-a mers prea departe”

Reprosul adus de presedinte vine dupa ce, cu o zi inaine, acesta ar fi primit o scrisoare de la Comisia Europeana, potrivit careia Bruxelles-ul atragea atentia ca nu va mai plati finanta proiecte in care justitia este cea care decide cine castiga o licitatie. „E un lucru extrem de grav”, a spus Basescu.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


„Vreau sa stiti reactiile Comisiei Europene, in ultima vreme: „ Nu puneti in aplicare aceste hotarari, noi nu va mai finantam proiectele in care justitia spune cine e castigatorul!”. Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pentru un tronson de autostrada(…). Deci si justitia trebuie sa inteleaga ca nu se poate substitui la nesfarsit si Executivului”, a sustinut seful statului.

Traian  Basescu a precizat ca judecatorii nu pot fi experti pana si-n acest domeniu si ca decizia criticata de Comisia Europeana se refera la castigarea licitatiei privind un tronson de autostrada de pe coridorul paneuropean numarul 4.

„S-a mers prea departe, avem un caz acum, un contract pentru coridorul paneuropean numarul 4, care desi la instantele administrative i s-a respins contestatia, s-a dus in instanta, a gasit un judecator care a spus tu esti castigatorul si Bruxelles-ul a spus  spalati-va pe cap cu castigatori stabiliti in felul acesta”, a adaugat presedintele.

Dumbrava: Exista chestiuni administrative si elemente procedurale care nu pot fi ignorate de instanta

„Am fost si eu judecator, am avut pe masa dosare privind licitatiile publice. Uneori exista chestiuni administrative pe parcursul derularii licitatiei, dar si elemente procedurale, care nu pot fi ignorate de instanta in luarea deciziei”, a fost reactia presedintelui CSM, Horatius Dumbrava.

El i-a sugerat ministrului Afacerilor europene, Leonard Orban, ca ar fi benefic sa-i aduca la cunostinta de fiecare data cand ei insisi sau Comisia Europeana semnaleaza chestiuni ce privesc direct activitatea judecatorilor.

„Tocmai pentru a evita si a stabili in care dintre acestea ne aflam, e bine sa avem o cooperare permanenta ca si noi sa putem actiona in cunostinta de cauza”, a adaugat presedintele CSM.

De asemenea, Dumbrava i-a propus ministrului Orban infiintarea unui program comun de formare profesionala in acest domeniu, cu ajutorul Institutului National al Magistraturii.

Tags: judecatoridosarele privind licitatiile publicemonitorizarea progreselorreforma sistemului judiciarcomisia europeanaformare profesionala


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Basescu critica judecatorii pentru dosarele privind licitatiile publice
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Semnare Protocol de colaborare intre Ministerul Public si Procuratura Generala a Federatiei Ruse

de Www.e-juridic.ro
La data de 12.01.2012, a avut loc la Moscova, semnarea unui protocol de cooperare intre  Ministerul Public din Romania si Procuratura Generala a...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Alina Nicoleta Ghica, noul presedinte al CSM

de Www.e-juridic.ro
Judecatorul Alina Nicoleta Ghica a fost ales ieri, 9 ianuarie, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu 12 voturi....
Resurse juridice
Citeste mai departe

Dumbrava: Reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o prioritate

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, a declarat ca reducerea coruptiei trebuie sa reprezinte o...
Resurse juridice
Citeste mai departe

A fost semnat Protocolul dintre CSM si CNA

de Www.e-juridic.ro
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, si presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"