Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata



Parlamentul Romaniei va lua in discutie zilele viitoare o noua lege pentru modificarea varstei de pensionare. Este vorba despre o propunere facuta de senatorul PSD Trifon Belacurencu, care vrea sa scada varsta de pensionara anticipata pentru cei  care au strans deja anii necesari de munca.
 

"Prezenta propunere legislativa are ca scop modificarea alin.(l) a I art.62 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reglementarii intr-un mod echitabil a conditiilor de iesire la pensie.
 
Potrivit prevederilor articolului 62, alin. (1) pensia anticipata se acorda persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, dar cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
 
Aceasta formulare este total injusta pentru persoanele care din varii motive s-au angajat foarte devreme sau pentru cele care au au beneficial de categoriile de munca I si/sau II, dar care nu se incadreaza in conditiile prevazute de lege la articolul 158, alin. (1).
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

 
In aceste conditii persoanele care au indeplinit un stagiu de cotizare cu peste 8 ani mai mare decat stagiu complet de cotizare prevazut de lege, dar care nu se incadreaza in prevederile art. 158, alin. (1), nu au posibilitatea de a iesi la pensie anticipata.
 
Avand in vedere ca pensia anticipata se poate acord a doar persoanelor care au un stagiu de cotizare mai mare cu cel putin 8 ani fata de stagiul complet de cotizare, consider injusta obligatia ca persoana care solicita pensia anticipata sa aiba cu cel mult 5 ani mai putin decat varsta standard de pensionare.
 
Pentru exemplificarea unei situatii de acest gen va pot prezenta urmatoarea situatie generica. Stagiul complet de cotizare pentru o persoana oarecare presupunem ca este de 32 de ani. Persoana in cauza a lucrat in grupa I de munca 20 ani, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Astfel respectivei persoane i se adauga la stagiul efectiv de cotizare (in acest caz 32 de ani) perioada suplimentara la vechimea in munca, conform grupei I de munca (in acest caz, cate 6 luni pentru fiecare an lucrat In grupa I de munca).
 
In acest caz stagiul de cotizare total este de 42 de ani. Daca persoana in cauza a fost angajata la 22 de ani ar avea In acest moment 54 de ani si un stagiu de cotizare total de 42 de ani, dar nu ar putea solicita pensie anticipata, deoarece nu ar avea cu cel mult 5 ani mai putin decat varsta standard pentru pensionare.
Intr-o astfel de situatie consider nedrept ca persoana respectiva sa fie obligata sa munceasca inca 3-5 ani pentru a beneficia de pensia anticipata.
 
Tinand cont de motivele invocate mai sus consider ca eliminarea sintagmei „cu cel mult 5 ani inaintea Implinirii varstei standard de pensionare" de la alin. (1) a I articolului 62 este necesara si justa", se spune in Expunerea de Motive a legii.
 
Practic, noua lege isi propune sa modifice alineatul 1 al articolului 62 din legea 263/2010, care va arata astfel:
 
Art. 62, alin. (1) - Pensia anticipate se cuvine, inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de eotizare cu cei putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de eotizare prevazut de prezenta lege."
 
Este de urmarit daca aceasta lege sa va aproba. Deocamdata  fost trimisa pentru un punct de vedere al Guvernului Romaniei.

Tags: legemodificarevarsta pensionare anticipatapensii publicecategorii de muncastagiu de cotizare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe

Ministerul Muncii: Proiect pentru acordarea de beneficii de asistenta sociala

de Www.legislatiamuncii.ro
Ministerul Muncii a emis recent spre dezbatere Proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Modificarile din Codul Muncii au dus la amenzi de peste 75 milioane de lei

de Www.legislatiamuncii.ro
Incepand cu data de 2 mai a.c. si pana la sfarsitul lunii septembrie, Inspectia Muncii a organizat 37.649 actiuni de control care au avut ca scop...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Munca la negru nu scapa de controale: 60.000 de amenzi in 5 luni

de Www.legislatiamuncii.ro
Munca la negru a fost supusa anul acesta la un val semnficativ de controale desfasurate atat de catre inspectorii ITM, cat si de catre politisti....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata

de Www.legislatiamuncii.ro
Parlamentul Romaniei va lua in discutie zilele viitoare o noua lege pentru modificarea varstei de pensionare. Este vorba despre o propunere facuta de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"