Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In plina criza, salariile bugetarilor vor creste cu pana la 111% 19/08/2009



Aceasta este marea fantasma a legii salarizarii unice.

Guvernul are in plan cresteri salariale medii de pana la 111% pentru anumite categorii de bugetari, potrivit proiectului legii salarizarii unice a bugetarilor, in conditiile in care mediul privat ajusteaza tot mai brutal efectivele de personal si salariile.

Salariile functionarilor publici vor creste in medie cu 35% in 2010, in timp ce pentru militari este prognozata o crestere medie a salariilor de 111%, arata nota de fundamentare din ultima varianta disponibila a legii salarizarii unice din sistemul bugetar, care urmeaza sa fie discutata astazi in sedinta saptamanala a Guvernului.

"Pentru anul 2010, proiectul de act normativ implica urmatoarele cresteri salariale medii: pentru personalul contractual din administratia publica cresterea medie a salariilor este de circa 40%.Pentru personalul din invatamantul preuniversitar cresterea medie a salariilor in conditii comparabile este de circa 25%. Pentru personalul din sanatate cresterea medie a salariilor in conditii comparabile este de 24%", se arata in documentul elaborat de Ministerul Muncii in urma a cateva luni de negocieri cu sindicatele si reprezentantii din ministere.

In conditiile in care economia se afunda tot mai puternic in recesiune, cresteri salariale de doua cifre par cel putin nerealiste. Companiile din mediul privat au operat deja reduceri salariale sau, in cel mai bun caz, au inghetat salariile. Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare cu privire la sursele de finantare pentru cresterile salariale din proiectul de lege.

Scaderi ale salariilor medii sunt preconizate pentru personalul din invatamantul universitar (-5,3%), scaderi care urmeaza a fi compensate prin sporuri nou introduse si pentru magistrati, personalul de probatiune, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex din sistemul judiciar, unde nivelurile salariale sunt reduse, in medie, cu 20% fata de valorile actuale (magistrati -23%, personal de probatiune +5%, personal auxiliar de specialitate -10% si personal conex +23%). "Aceasta varianta a legii salarizarii unice ne nemultumeste din doua puncte de vedere: in primul rand nu a fost respectata echivalarea pe orizontala, in al doilea rand, coeficientii de ierarhizare din invatamant au fost redusi in final pana la 4,1, de la 9,15. Un profesor universitar are un coeficient de salarizare de 7,25. Mai mult, salariile preuniversitarilor raman pe loc timp de patru ani, potrivit variantei actuale", spune Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Legea salarizarii unice va afecta 1,4 milioane de salariati din sistemul bugetar si va functiona pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 15. Acordul cu FMI stipuleaza ca legea salarizarii unice se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2010.


Tags: legea salarizarii unicecresteri salarialebugetarisistemul bugetar


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

In plina criza, salariile bugetarilor vor creste cu pana la 111% 19/08/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Ministerul Muncii: Proiect pentru acordarea de beneficii de asistenta sociala

de Www.legislatiamuncii.ro
Ministerul Muncii a emis recent spre dezbatere Proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Modificarile din Codul Muncii au dus la amenzi de peste 75 milioane de lei

de Www.legislatiamuncii.ro
Incepand cu data de 2 mai a.c. si pana la sfarsitul lunii septembrie, Inspectia Muncii a organizat 37.649 actiuni de control care au avut ca scop...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Munca la negru nu scapa de controale: 60.000 de amenzi in 5 luni

de Www.legislatiamuncii.ro
Munca la negru a fost supusa anul acesta la un val semnficativ de controale desfasurate atat de catre inspectorii ITM, cat si de catre politisti....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata

de Www.legislatiamuncii.ro
Parlamentul Romaniei va lua in discutie zilele viitoare o noua lege pentru modificarea varstei de pensionare. Este vorba despre o propunere facuta de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"