Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seceta bugetara readuce in discutie un subiect dezbatut inca din 2006: fiscalizarea agriculturii 19/08/2009



Tinand cont de faptul ca economia romaneasca este din ce in ce mai lovita, guvernantii incerca tot mai tare sa faca rost de bani la buget. De data aceasta si-au intors ochii catre agricultura. Una dintre propuneri se refera la fiscalizarea agriculturii, o problema invocata inca din 2006, atunci cand ministrul Finantelor de atunci, Sebastian Vladescu, era de parere ca cea mai mare anomalie din sistemul fiscal romanesc este neimpozitarea agriculturii.

Acelasi lucru a fost sustinut si de catre urmatorul sef al Finantelor, Varujan Vosganian, care se declara adeptul unui program de crestere a fiscalizarii economiei agrare pentru a limita in acest fel pierderile din sectorul de profil. Amanata ani la rand, in 2009 noul Guvern a trecut la fiscalizarea agriculturii de la 1 ianuarie, impozitand cu 2% veniturile din produsele agricole obtinute dupa recoltare. In acest caz, potrivit proiectului bugetului pe 2009, Finantele se asteapta sa incaseze 50,8 milioane de lei din impozitul de 2% pe recoltele livrate procesatorilor.

Sarbu: Trebuie, in final, sa dam si la stat ceea ce se cuvine

 Mai mult decat atat, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, considera ca producatorii agricoli ar trebui sa plateasca impozite, nu numai sa ceara subventii, pentru ca bugetul va ramane fara bani si nu vor mai putea fi acordate ajutoare financiare. "Trebuie, in final, sa dam si la stat ceea ce se cuvine. Sau sa dam Cezarului ce e al Cezarului, ca altfel noi de la Cezar tot cerem, tot asteptam. Daca tot o sa dam, vistieria va fi goala si nu mai are Cezarul de unde sa dea", a declarat Sarbu dupa o conferinta de presa, potrivit Mediafax. Una dintre masurile anticriza prezentate, luni, dupa sedinta coalitiei de guvernare PSD - PDL, este "extinderea bazei de impunere in agricultura prin extinderea productiei agricole de piata".

Sarbu a precizat ca fiscalizarea productiei agricole va fi facuta in cel mai scurt timp, dupa adoptarea legislatiei necesare, fiind una dintre masurile anticriza propuse de Guvern. Ministrul a mai precizat ca masura ii vizeaza pe fermierii care vand produse agricole, si nu pe aceia care produc pentru autoconsum.

Frumosu: Impovaratul cu alte taxe ar distruge agricultura complet

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), ne-a declarat ca in acest moment agicultura romaneasca se face pe suprafete mari doar la nivelul de subzistenta, iar niste taxe si impozite in plus nu ar face altceva decat sa agraveze si mai mult situatia. ''Impovaratul cu alte taxe ar distruge agricultura complet'', sustine Frumosu.

In ceea ce priveste fiscalizarea agriculturii, presedintele FNSIA a atras atentia ca ''in cazul in care ministrul Agriculturii s-a referit la amaratul de taran, acest lucru nu se va putea intampla in conditiile in care fiscalizarea poate fi o greseala care sa duca la caderea agriculturii, pentru ca taranul roman nu este pregatit'', a declarat pentru Curierul National Dragos Frumosu.

Pe de alta parte, acesta a tras din nou un semnal de alarma in ceea ce priveste evaziunea fiscala din agricultura, sustinand faptul ca ministrul Agriculturii ar putea avea in vedere impozitarea vizavi de profitul scos din agricultura. ''Cred ca Ilie Sarbu s-a referit in mod politicos strict la evaziunea fiscala rezultata in urma productiei agicole de anul acesta de grau cand s-a vorbit de faptul ca smecherii stateau la capatul locului cu geanta plina de bani pentru a cumpara productia. Este clar ca in acest caz statul este pacalit si trebuie sa se ia cat mai repede masuri'', sustine reprezentantul FNSIA.

''Sunt cantitati mari de grau care nu aduc nimic la bugetul de stat''

Mai mult decat atat, Dragos Frumosu a subliniat faptul ca sunt cantitati mari de grau care nu aduc nimic la bugetul de stat si la acest capitol trebuie sa se actioneze imediat. ''Este evaziune fiscala la grau, la porumb, la floarea-soarelui, precum si in multe alte sectoare si in acest fel se pierd sume uriase de bani",a spus Frumosu.

Pe de alta parte, presedintele FNSIA sustine ca Guvernul trebuie sa-l stimuleze in mod real pe taranul roman in conditiile in care vrea sa-i intre mai multi bani la buget de la acestia.''Este timpul ca Guvernul sa stimuleze in mod real agricultorul roman daca vrea sa atraga mai multi bani la bugetul de stat de la acesta'', a mentionat Frumosu.

 Acesta a dat ca exemplu faptul ca taranul trebuie stimulat sa se asocieze, iar asociatiile agricole sa detina o suprafata cat mai mare de teren. In acest caz agricultorii ar lua subventii, iar acestia la randul lor ar plati catre stat taxe si impozite.


Tags: agriculturaimpozitefiscalitateeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Seceta bugetara readuce in discutie un subiect dezbatut inca din 2006: fiscalizarea agriculturii 19/08/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"