Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR trebuie sa decida daca va ieftini imprumuturile in lei 29/06/2009



Economistii asteapta cu mare interes sedinta Consiliului de Administratie al BNR, de marti, pentru a vedea daca banca centrala are de gand sa puna mai multa presiune pe bancheri pentru a reduce dobanzile lacreditele in lei, prin scaderea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul actual de 9,5%. Dobanda de politica monetara este cea care, in mod normal, da startul dobanzilor de piata, ea fiind dobanda la acer se pot imprumuta bancile de la BNR.

„BNR trebuie sa umble la dobanda de polica monetara. Dupa parerea mea, reducerea ar trebui sa fie de cel putin 0,5%. O astfel de decizie va pune si mai multa presiune pe banci, care, in mod normal, ar trebui si ele la randul lor sa reduca dobanzile la creditele in lei, pentru ca se vor putea imprumuta mai ieftin”, a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Conform datelor BNR, in luna aprilie, cand dobanda de politica monetara era de 10%, bancile cereau doritorilor de credite o dobanda media de apropae de doua ori mai mare, mai exact de 19,24%.

Ar putea pompa si mai multi bani in sistemul bancar

O alta masura pe care ar putea lua-o BNR, tot pentru stimularea imprumuturilor in lei, ar putea fi cea de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (rmo), ceea ce ar putea aduce in piata un surplus de lichiditate, asigurand astfel bancile ca sunt suficienti bani pentru a reporni creditarea. Economistii estimeaza ca reducerea rmo cu 1% echivaleaza cu o injectie de 250-300 de milioane de euro in piata.

Rata rezervelor minime obligatorii la finantarile in lei atrase de banci este de 18%, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 100 de lei atrasi de banci (prin depozitele acordate populatiei, de exemplu), acestea sunt obligate sa puna in trezoreria BNR 18 lei si pot folosi pentru a da credite numai diferenta de 82 de lei. In cazul finantarilor atrase in valuta rmo este de 40%, cu exceptia celor cu o maturitate mai mare de doi ani, care au un rmo de 0%.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

„Ar fi nevoie, de asemenea, ca BNR sa reduca si rata rezervelor minime obligatorii la lei, poate chiar si la euro. Asta ar insemna ca banca centrala sa pompeze in sistemul bancar banii pe care bancile i-au pus deoparte la ea”, explica Baltazar.

Chiar si fara a reduce rmo, BNR suplimenteaza in continuu lichiditatile din piata. La sfarsitul saptamanii trecute banca centrala a injectat 5,9 miliarde de lei in piata bancara, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv de 9,5%. Cu doua saptamani inainte, pe 12 iunie, BNR mai injectase alte 2,8 miliarde de lei, la aceeasi dobanda.

In mai creditarea in lei a populatiei a inghetat

Luna trecuta valoarea creditelor in lei acordate de banci populatiei a fost cea inregistra in aprilie, de putin peste 40 de miliarde de lei, cresterea anuala, fata de mai 2008, fiind de 7,2%. Per total, creditul neguvernamental, acordat persoanelor fizice si juridice, a scazut cu 0,7% in mai fata de aprilie, fata de perioada similara a anului precedent inregistrand o crestere de 15,9%. Bancile nu au stat degeaba insa. Luna trecuta soldul creditului guvernamental a crescut cu 4,4% fata de luna precedenta si cu aproape 200% fata de mai 2008. Diferenta dintre creditele in lei luate de populatie, 40 de miliarde de lei, si cele luate de stat, circa 33 miliarde de lei, a ajuns astfel la mai putin de sapte miliarde de lei.

Faptul ca statul se imprumuta atat de mult nu este insa singurul motiv pentru care bancile nu prea mai dau credite populatiei sau firmelor. Dupa cum explica Baltazar, in momentul de fata bancile au o mare problema cu gasirea unor proiecte fezabile pentru a le finanta, si cu clienti al caror risc de neplata sa fie foarte mic.


Tags: imprumuturileiBNReconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

BNR trebuie sa decida daca va ieftini imprumuturile in lei 29/06/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"