Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legitima aparare. Caz practic



In stare de legitima aparare se afla acea persoana care comite contraventie pentru a inlatura un atac material, direct si imediat indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes public, atac care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui care este atacat, ori interesul public.  

Niciunei persoane lezate in drepturile sale nu ii este permis de ordinea de drept din tara noastra sa-si faca singura dreptate.

Exista totusi situatii exceptionale in care o persoana este victima unei agresiuni si cand in fata unui pericol iminent, lipsita de posibilitatea de a apela la interventia autoritatilor, nu are alt mijloc de a evita pericolul decat savarsind o contraventie.

Exemplu
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Avem drept exemplu fapta unui taximetrist aflat noaptea in statie. Fiind atacat de doi infractori, care vor sa-l talhareasca si sa-i ia autoturismul, claxoneaza insistent si striga cerand ajutor cetatenilor. Desi a tulburat linistea locuitorilor din zona, nu va fi considerata contraventie, fiind comisa in stare de legitima aparare.

“Tulburarea fara drept linistii locuitorilor cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma este interzisa constituind o contraventie prevazuta de Legea 61/1991”. O asemenea fapta nu poate fi totusi calificata ca atare daca faptuitorul a facut acest lucru, alertand pe ceilalti, deoarece era atacat de doua persoane pentru a fi talharit. Desi au tulburat linistea publica, strigatele sale nu pot fi considerate periculoase pentru societate, intrucat au fost produse in scopul apararii integritatii corporale si a bunurilor persoanei impotriva unui atac material, imediat si direct, deci o fapta utila.

Nu ar fi uman, ne dam seama, ca legea sa nu admita posibilitatea apararii si deci exonerarea de raspundere juridica pentru o fapta savarsita in scopul inlaturarii unui pericol direct, imediat si injust.

Daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, o contraventie este considerata ca fiind savarsita in stare de legitima aparare:
a)  fapta de aparare sa fie precedata de un atac;
b) apararea sa se faca fata de un atac periculos si direct indreptat impotriva unor valori individuale si sociale;                                                                                              
c)  apararea sa fie riposta impotriva unui atac material si imediat.

Si persoana care din cauza tulburarii sau a temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs actul, este de asemenea legitima aparare.  

Tags: procedurilegitima apararecontraventieraspundere juridicaagresiuni


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legitima aparare. Caz practic
Rating:
Nota: 3.88 din 8 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"